11 458 4

US подводницата, която бе изпратена на тайна мисия, но не се завърна

последната потънала подводница на американския флот

Снимка: Wikipedia
Снимка: Wikipedia
Денис Джамбазов

През месец май 1968 година американска подводница с ядрени глави е изпратена на секретна разузнавателна мисия срещу съветския флот. Седмица по-късно, когато близките на военните чакат USS „Скорпиън” да се завърне, американският флот разбира, че тя е в неизвестност. Машината е станала жертва на мистериозен инцидент, чието естество продължава да се дискутира и до днес, пише The National Interest.

USS „Скорпиън” е построена през 1958 година и влиза на въоръжения в американските военноморски сили две години по-късно. Със своята форма – наподобяваща капка – тя се различава от своите предшественици, използвани през Втората световна война. Тя е дълга 76 метра и е сравнително малка за атомна подводница. Под вода може да достигне скорост от 33 възела, или малко над 60 км/ч.

Основното въоръжение на подводницата са били насочващи се торпеда Mk-37 – с активен насочващ сонар, обхват на действие от близо десет хиляди ярда (близо 9 километра) и скорост от двадесет и шест възела.

USS „Скорпиън” е едва на осем години, когато потъва в Атлантическия океан. Макар че в ерата на създаването си е била една от най-модерните в американския флот, не липсват и проблеми. Подводницата е имала „хронични проблеми” с хидравликата, а някои от аварийните системи въобще не са функционирали.

Два месеца преди трагичния инцидент капитанът на подводницата командир Франсис Слатъри е предупредил, че трябва да бъдат извършени ремонтни дейности по корпуса. Освен това е имало и изтичане на клапаните.

На 20 май екипажът на „Скорпиън” получава заповед – да наблюдава съветската флотилия, плаваща в близост до Канарските острови. Тя включва подводници от клас „Ехо-2”, както и разрушител. На 21 май американската подводница се свързва с командните центрове на натовските сили и обявява позицията си и намеренията да се завърне в базата „Норфолк”. Няма нищо необичайно в съобщението.

Подводницата обаче така и не се завръща. Американският флот разбира, че се е случило нещо трагично. Системата SOSUS – акустична система за подводно следене – засича експлозия под водата. „Скорпиън” потъва в Атлантическия океан.

Какво се случва с машината? Американският флот няма ясен отговор. Редица теории изплуват на повърхността (включително конспиративни) – за разлика от подводницата, на която загиват 99 души екипаж.

Според една от основните теории на военноморските сили на САЩ собствено торпедо се е взривило при плаването на подводницата, разкъсвайки корпуса на две и причинявайки трагедията. Версията за „hot run” торпедо не се изключва като възможност. При тези случаи в торпедната тръба се активира едно от торпедата и витлата започват да се въртят. За да се деактивират отново, подводницата трябва да направи обръщане на 180 градуса. Това обяснява и защо подводницата е била обърната в обратна посока на движение, когато са намерени нейните останки на дъното на океана.

Според друга теория причина за потъването на „Скорпиън” е експлозия на торпедната батерия. Теорията се основава на един (държан в тайна) инцидент по време на тестове на батерията на Mk-37. При един от тестовете батерията избухва без никакво предупреждение. Става ясно, че мембраната, която възпира навлизането на електролит в енергийните клетки, напълно се е разкъсала при активиране на торпедото. Заради вибрациите нещо се е повредило, химикалите бързо са се смесили, температурата се повишила и избухнал пожар. Един от инженерите на лабораторията, където избухва експлозията, си спомня, че е чул в разговор, че „Скорпиън” има на борда торпедо с батерия от дефектен тип.

Накрая, но не на последно място, е и теорията за потапяне на подводницата от вражески огън. Макар да е по-малко правдоподобна от други теории, някои смятат, че именно съветско торпедо е потопило американската разузнавателна подводница. Няма непосредствени доказателства за това. През 1968 година, обаче, необичайно голям брой подводници потъват – включително израелската „Дакар”, френската „Минерв” и съветската К-129. Според конспиративните теории Студената война за кратко се превръща в топла.

Каквато и да е причината за потъването на американската подводница „Скорпиън”, то фактите са налице – това е последната потънала подводница на американския флот. От този инцидент нататък всички US машини се завръщат успешно у дома.Още по темата

 • Как се паркира подводница? (видео)

  Как се паркира подводница? (видео)

  Всички знаем как се паркира колело. Някои намират за по-трудно да паркират кола. Изисква се специално обучение и много часове тренировки, за да се ...
  9.12.2016
  1 800
  0

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Candid
  Отговор
  1 10:55  03.12.16
  "Редица теории изплуват на повърхността (включително конспиративни) – за разлика от подводницата, на която загиват 99 души екипаж." Машалла авторе. :)
 • Крилья Советов
  Отговор
  2 15:36  03.12.16
  Статията споменава съветската подводница К-129, но не проговорва и дума за това, че съветското ръководство е убедено, че именно американската подводница е причина за потопяването на съветската два месеца и половина преди гибелта на американската. Твърде е възможно добре информирани хора на висока позиция като съветските представители да са знаели нещо повече от нас, нали, а щом са и убедени ...
 • РАМБО
  Отговор
  3 20:59  03.12.16
  Отивате в " Моята библиотека " Пишете " Мисия невероятна " Въпросната катастрофа е описана много хубаво , точно и интересно ! Катастрофата на " Скорпион " много прилича на катастрофата на "Курск "
 • ЪЪЪР
  Отговор
  4 13:57  04.12.16
  Много ми се иска, наистина руснаците да са я "праснали" !

Напиши коментар:


Публикувай