2 578 1

Телефонен разговор на Тръмп разгневи Китай

Китай видя „дребни трикове" в дипломатическите совалки на Тайван

Телефонен разговор на Тръмп разгневи Китай
Снимка: БТА/ AP
Денис Джамбазов

Новоизбраният американски президент Доналд Тръмп разговаря по телефона с президента на Тайван – в тотален разрез с досегашната политика на Вашингтон, съобщи Би Би Си.

От 1979 година насам дипломатическите отношения между двете страни са в застой. Държавният глава на САЩ и Цай Ингвен са обсъдили по-тесни икономически и политически връзки.

Ходът разгневи Китай, която разглежда Тайван като откъснала се провинция. От китайското външно министерство описаха действията на Тайван като „дребни трикове“.

Доналд Тръмп написа в профила си в Туитър, че президентът на Тайван го е потърсила, за да го поздрави за победата на изборите.

Световните агенции посочват, че е крайно необичайно американски президент да говори с тайвански лидер директно. Тръмп обръща гръб на протокол, спазван близо четири десетилетия.

Този ход може да повиши напрежението и да светне червената аларма. Китай разглежда Тайван като своя провинция и категорично отрича да я признае за независима държава.

Тайванската централна новинарска агенция описа проведения разговор като „исторически“. Американският президент и лидерката на Тайван са обсъдили и „укрепване на отбраната“, посочи „Вашингтон поуст“. Вестникът посочва, че дълготрайните последици от този разговор могат да бъдат значителни.

САЩ

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Morgoth
    Отговор
    1 11:29  03.12.16
    Интересен въпрос за политолозите - подлъгах ли Тайван новобранеца или Тръмп вече започва с драстичната промяна на политиката на САЩ :) Ако не друго ще бъде интересно.

Напиши коментар:


Публикувай