1 330 4

Дания изтегля изтребителите си от Турция

Датчаните изтеглят и транспортния си самолет

Снимка: БТА/ AP
Снимка: БТА/ AP
Денис Джамбазов

Дания обяви, че ще изтегли своите изтребители от турската база „Инджирлик“, които участваха в борбата срещу „Ислямска държава“ от водената от САЩ коалиция, съобщи „Хюриет дейли нюз“.

Въоръжените сили на скандинавската държава обявиха, че шестмесечната мисия на седемте изтребителя Ф-16 няма да бъде удължавана. Седемте изтребителя – четири от които в постоянна бойна готовност – участваха както в бомбардировките срещу джихадистката групировка, така и в разузнавателни мисии.

Освен това Дания осигури на коалицията и транспортен самолет C-130J, както и 400 военнослужещи. От датското правителство обявиха, че и военнотранспортният самолет ще бъде изтеглен от региона. Вместо това датчаните ще подпомогнат своите съюзници с допълнителни военнослужещи.

Решението на Дания идва три дни, след като от Пентагона разкриха подробности за въздушни удари в Сирия през месец септември от страна на американски, британски, австралийски и датски самолети.

При тях са били убити 90 души на режима, вместо бойци на „Ислямска държава“. Коалицията посочи, че са били допуснати човешки грешки, разузнавателни пропуски и недобра комуникация.

Турция


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • незнайко
  Отговор
  1 10:33  03.12.16
  Така, така, ще си признаят полека лека, какви удари правят а обвиняват руснаците.
 • Kcaniba
  Отговор
  2 11:09  03.12.16
  Килъри ако бе дошла на власт, двойните стандарти и манипулации щяха да са обичайна практика!!
 • Morgoth
  Отговор
  3 11:10  03.12.16
  Грешки? Като тези с иракските химически оръжия ли? Няма грешка тук - съвсем целенасочено Пентагона води войната си предимно с редовната армия на Сирия. Това което сега се вижда е, че го прави и скрито от съюзниците си, като ги лъже че бомбардират цели на ислямистите.
 • ХАСАН
  Отговор
  4 15:19  03.12.16
  И според незааисими източници датските самолети са убили невинни жени и деца и би трябвало да бъдат подведени под отговорност за военни престъпления!

Напиши коментар:


Публикувай