1 431 1

Потвърдено: Мумифицираните части са на Нефертити

Направени са редица анализи

Снимка: Wikipedia
Снимка: Wikipedia
Денис Джамбазов

Мумифицираните колена, намерени в гробницата в Долината на цариците в Египет, са на Нефертити, потвърдиха учените, пише „Гардиън“.

Нефертити, известна със своята красота, е починала около 1250 година преди новата ера. Тя е била любимата съпруга на Рамзес Велики.

Гробницата й е открита при археологически разкопки през 1904 година, а стените й са били покрити с красиви рисунки. До този момент обаче не беше ясно дали мумифицираните крака са били нейни.

В опит да отговори на въпроса международен екип от учени проведе редица тестове на останките – които се помещават в египетския музей в Торино – включително радиовъглеродни тестове и множество химични опити.

Смята се, че намерените колена са на жена на възраст между 40 и 50 години. Данните от направените анализи показват, че тя е имала висок статут в обществото. Доказателство за това са грижата, вниманието и специалните материали, използвани при мумифицирането.

Италия


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Иванова
    Отговор
    1 14:24  03.12.16
    И ако наистина става дума за любимата съпруга на Рамзес Втори, то намерените останки трябва да са на НЕФЕРТАРИ. Нефертити е съпруга на Ехнатон и майка на Тутанкамон. Не само става дума за различни личности, но и за различни епохи. Напиште си домашното преди да публикувате материала, че става някак си неудобно.

Напиши коментар:


Публикувай