934 1

Прабабата на човека прекарвала много време по дърветата

Австралопитекът е живял на Земята преди близо три милиона години

Прабабата на човека прекарвала много време по дърветата
Снимка: Wikipedia
Денис Джамбазов

Прабабата на човека прекарвала повече време по дърветата, отколкото предполагаха учените до този момент, съобщи списание „Plos One“.

Австралопитекът Люси – известна като „прабабата на човека“ - е прекарвала една трета от времето си, катерейки се нависоко.

Прародителите на човека са живели на Земята преди близо три милиона години. Ново проучване на университета „Джонс Хопкинс“ в Мериленд дава любопитни резултати.

Използвайки компютърна томография, експертите са направили анализ на структурата на костите на Люси. Те са намерени в Етиопия преди 42 години и съставят най-добре запазеният скелет на прародител на човека.

Диетата на „прабабата на човека“ се е състояла от храна, растяща по дърветата. Мускулатурата на горната част показва, че тя безпроблемно се е катерела по дърветата, където също така се е пазела от хищници.

Животът на австралопитека обаче няма щастлив край. Люси умира, след като пада от дърво.

Костната система на прародителя на човека е била много здрава. Антрополозите нямат доказателства, че предшествениците ни са използвали инструменти, което подкрепя тезата, че костната им система се е заздравила от катерене по дърветата.

САЩ


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • comment
    Отговор
    1 14:09  03.12.16
    Абе, знаех си аз, че жена ми и родата й /особено майка й/ имат много общо с маймуните, но чак сега излязоха научнообосновани доказателства!!! ;)

Напиши коментар:


Публикувай