Last news in Fakti

3 Декември, 2016 23:16 1 720 0

Отзвукът в Тайван след телефонния разговор с Тръмп

  • тайван-
  • сащ-
  • телефонен разговор-
  • тръмп-
  • президент-
  • политика-
  • цай ин-уен-
  • гоминдан-
  • едуин фелнер

От Тайван заявиха, че отношенията с Китай и със САЩ са еднакво важни за страната

„Република Китай винаги е работила усилено в посока на подобряване отношенията си с Континентален Китай и със САЩ“, това заяви говорителят на Президентството на Тайван Алекс Хуанг по повод провелия се телефонен разговор между лидерите на двете страни, който доведе до сериозен международен отзвук.

„ За Тайван добрите отношения със САЩ и поддържането на мира и стабилността в региона са еднакво важни и в същото време не са противоречиви цели, които страната си е поставила.“, каза Хуанг.

Алекс Хуанг потвърди, че Цай Ин-уен се е обадила на Тръмп – телефонен разговор, осъществен след предварителна уговорка и продължил около 10 минути, но отказа да даде повече подробности. От президентския офис в Тайпе пък заявиха, че по време на разговора са били повдигнати въпроси за икономическото развитие и укрепване на националната отбрана. Цай също заяви, че се надява САЩ да подкрепят усилията на Тайван да участва по-активно на международната сцена.

Официалната позиция на Гоминдан във връзка с историческия телефонен разговор е строго положителна, като това се отчита като голям успех на тайванската дипломация.

На свой ред външният министър на Китай изрази позицията си, че този ход от страна на Тайван е „малък трик“, но няма да окаже никакво влияние на рамката „Един Китай“, установена на международната сцена. Пекин вижда Тайван като своя провинция и силно затруднява страната да поддържа официални контакти с други страни или да взима участие в международни дейности.

В същото време запознат източник твърди, че Едуин Фелнер, основател на фондация „Наследство“ („Heritage“), базирана във Вашингтон, играе ключова роля. Фелнер, който се срещна с Цай по време на посещение в Тайпе през октомври, се присъединява към екипа на Тръмп през август.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА