1 456 3

Намериха открадната врата от концлагера „Дахау“

Полицията няма идея кой стои зад кражбата

Снимки: БТА/ AP
Снимки: БТА/ AP
Денис Джамбазов

В Норвегия беше открита открадната желязна порта от концентрационния лагер „Дахау“, съобщи The Local. На нея е изписан слоганът „Arbeit macht frei“ - „Трудът те прави свободен“.

Портата е била открадната преди две години. Била е намерена близо до град Берген, намиращ се в югозападната част на страната.

Полицията няма идея кой и по какъв начин я е откраднал и как се е озовала на това място. Направени са тестове, но по желязото не са открити следи от ДНК или други, които да разкрият кой е крадецът.

Концентрационният лагер „Дахау“ е създаден през 1933 година. Хиляди загиват в лагера по време на Втората световна война. От 1965 година лагерът е музей-паметник.

През миналата година на мястото на откраднатата врата бе сложена реплика за отбелязването на 70-ата годишнина от освобождаването на „Дахау“ от американските войски през април 1945 година.

Норвегия


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • незнайко
  Отговор
  1 10:35  04.12.16
  На кого му пука за тази врата? Да я слажат на пътя на мигрантите, като има този надпис!
 • ммм
  Отговор
  2 16:24  04.12.16
  Като влезе вътре бьлг. хелз. комитет, заключете вратата и пуснете газ
 • гост
  Отговор
  3 02:37  07.12.16
  Тази врата е символ на справедливостта и хуманността в световен мащаб .През тази врата са минали много врагове на човечеството .Много хора ще са горди да я притежават и пазят .

Напиши коментар:


Публикувай