529 0

Абе ще направи историческо посещение в Пърл Харбър

Той ще отдаде почит към всички загинали във Втората световна война

Снимки АП/БТА
Снимки АП/БТА
Милена Трачева

Японският премиер Шиндзо Абе ще направи историческо посещение в Пърл Харбър по-късно този месец, за да отдаде почит към жертвите на японското нападение над военната база през Втората световна война.

Новината обяви самият той днес, като заяви, че ще спре в Пърл Харбър на път за срещата си с американския президент Барак Обама, която ще се проведе на 26-27 декември в Хавай, пише изданието Japan Times.

Абе е първият японски лидер, който посещава американската база, атакувана от японската армия на 7 декември 1941 г. Събитията от тази дата стават повод за американската намеса във войната.

"Това посещение има за цел да успокои душите на жертвите. Ние бихме искали да изпратим съобщение за важността на помирението (от двете страни)", заяви пред репортери Абе.

Той също така заяви, че неговата последна среща на високо равнище с Обама е шанс да остави следа в президентството на американския държавен глава и ще затвърди важността за двустранните отношения.

По време на историческа и емоционална визита в Хирошима през май Обама, който стана първият американски президент посетил мястото, отдаде почит към жертвите на атомните бомби, пуснати от американската армия над японския град. С това той показа колко са важни отношенията между Япония и САЩ и затвърди двустранния алианс за сигурност и приятелството, призовавайки за премахване на ядрените оръжия.

Япония


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай