5 Декември, 2016 15:09 1 280 0

Матео Ренци връчи оставката си на президента

  • матео ренци-
  • оставка-
  • италия

Призиви за бързи предсрочни избори

Матео Ренци връчи оставката си на президента - 1
Снимка: БТА/AP

Италианският премиер Матео Ренци предаде оставката си на президента Серджо Матарела, съобщи АНСА.

По-рано днес той пристигна в президентския дворец в Квирнал. Там той проведе едночасови разговори с Матарела.

Това става, след като италианците отхвърлиха предложенията за конституционни промени на провелия се вчера референдум.

„Ние решихме да подложим тези реформи на гласуване. Не бяхме сигурни, но го направихме. Тръгваме си без съжаление. Горд съм с това, че правителството даде шанс на своите граждани да си кажат мнението за тези реформи. Много хора се приближиха до конституцията. Това е някакъв резултат“, заяви Ренци.

Сега една от възможностите пред Матарела е да предаде мандата на някой, който да оформи служебно правителство. Така ще могат да бъдат приети новия бюджет и нов избирателен закон.

Като възможни имена за поемане на мандата се спрягат икономическият министър Пиер Карло Падоан, министърът на културата Дарио Франческини и председателят на сената Пиетро Гросо.

В същото време лидерът на опозиционната партия „5 звезди“ Бепе Грило призова за възможно най-бързото провеждане на предсрочни избори.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: