Last news in Fakti

5 Декември, 2016 16:28 2 688 0

Узбекистан избра своя нов президент

  • шавкат мирзийоев-
  • узбекистан-
  • президент-
  • президентски избори

Бившият премиер и и.д. президент Шавкат Мирзийоев спечели над 88% от народния вот

Узбекистан избра своя нов президент - 1
Снимки АП и Синхуа / БТА

Узбекистан избра своя втори президент. Изпълняващият длъжността президент на страната Шавкат Мирзийоев официално бе избран, след като спечели президентските избори с 88,61% от гласовете, обяви шефът на Централната избирателна комисия в Узбекистан Мирза-Улугбек Абдусаломов.

"За Мирзийоев са гласували 15 906 724 души или 88,61% от узбекистанците, участвали в изборите", заяви Абдусаломов по време на брифинг в понеделник.

В съответствие с член 35 от Закона "за президентските избори в Република Узбекистан", на бившия премиер, който временно изпълняваше тази роля след смъртта на дългогодишния авторитарен лидер Ислам Каримов, бе позволено да се яви като официален претендент за поста.

Узбекистан избра своя нов президент

Победата на Шавкат Мирзийоев, който бе номиниран от Движението на предприемачите и деловите хора — Либерално демократическа партия на Узбекистан, не бе изненада за никого.

Той се състезаваше срещу трима слабо известни кандидати — лидерът на Народнодемократическа партия на Узбекистан Хотамжон Кетмонов, кандидатът на Демократическата партия на Узбекистан "Миллий тикланиш" Сарвар Отамуратов и председателят на Социалдемократическата партия "Адолат" ("Справедливост") Наримон Умаров.

Узбекистан избра своя нов президент

Мирзийоев е роден през 1957 г. Той е възпитаник на Института за напояване и механизация на селското стопанство в Ташкент.

Известно време служи като ръководител на администрацията на област Мирзо-Улугбег, а след това е начело на администрацията в област Джизакской и Самаркандския регион.

През 2003 г. той пое поста на министър-председател на Република Узбекистан, а през септември тази година бе натоварен и с президентските задължения до провеждането на предсрочни избори, заради смъртта на Каримов, който почина от инсулт на 79-годишна възраст.

Президентът на Русия Владимир Путин е поздравил Мирзийоев за победата и го е поканил на официална визита, съобщи пресслужбата на Кремъл.Узбекистан избра своя нов президент


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА