Last news in Fakti

5 Декември, 2016 19:07 1 342 4

Вижда ли се краят на процеса срещу Ратко Младич?

  • ратко младич-
  • трибуналът в хага-
  • дело-
  • геноцид-
  • военни престъпления-
  • сребреница-
  • сърбия-
  • мнтбю

В понеделник Трибуналът в Хага започна изслушването на заключителните пледоарии по делото

Вижда ли се краят на процеса срещу Ратко Младич? - 1
Снимка АП/БТА

Прокурорите от Международния наказателен трибунал за бивша Югославия (МНТБЮ) започнаха своите заключителни пледоарии по делото срещу командира на босненските сръбски Ратко Младич, съден за военни престъпления, пише Би Би Си.

74-годишният сърбин, с прякор "Касапина от Босна", е съден по две обвинения в геноцид и девет за военни престъпления и престъпления срещу човечеството.

Делото срещу сръбския генерал е последният голям процес на Трибунала в Хага, който след създаването си през 1993 г. е издал присъди на 154 обвиняеми, 83-ма, от които са били осъдени.

Присъдата срещу Младич се очаква да бъде произнесена през 2017 г., а започналото днес заключително излагане на аргументи по делото най-вероятно ще продължи повече от седмица.

Младич е основният заподозрян за избиването на повече от 8000 мъже и момчета в анклава Сребреница. Зверското клане се случи в рамките на няколко дни през лятото на 1995 г., като част от предполагаемия план за унищожаването на бошнаците (босненските мюсюлмани) и създаването на етнически чиста сръбска държава.

Днес в съдебната зала бе пуснато видео, в което Младич, облечен във военна униформа заплашва бошнаците: "Можете да оцелеете или да изчезнете".

Младич е обвинен и за обсадата над Сараево, продължила повече от 44 месеца, в която загиват около 10 000 души.

Бившият сръбски генерал бе арестуван в Сърбия през май 2011 г., а процесът срещу него започна скоро след това. Той се укриваше в продължение на 16 години.
Бившият политически лидер на босненските сърби Радован Караджич бе осъден от Трибунала на 40 години през март. Той бе признат за виновен по 10 обвинения, включително и в геноцид заради клането в Сребреница.

Единственият процес в МНТБЮ, чието пълно наименование е „Международен трибунал за съдебно преследване на лица, отговорни за сериозни нарушения на международното хуманитарно право, извършени на територията на бивша Югославия от 1991 година“, който все още е в ход, е този на Ратко Младич, като след приключването му е планирано да приключи и работата на Трибунала.

Преди 1993 г. единствените други международни трибунали за военни престъпления са тези, създадени, за да осъдят нацистките и японските военнопрестъпници след Втората световна война.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мъжкар

    9 0 Отговор
    Ето поредния пример за един истниски балкански патриот който както и Милошевич не играеше по свирката на САЩ и веднага беше обявен за военнопрестъпник и убиец.Така по своето подкупни медии американците обявяват всеки един човек който е патриот и който се опитва да защити отечеството си от разпад.Разпада на Югославия беше много добре режисиран и както видяхме НАТО извърши най-голямото престъпление в Европа с бомбардировките си над една суверенна държава.Браво Радко жив и здрав да си още сто години и не им се давай на тези изверги.
  • 2 стоян георгиев

    1 5 Отговор
    поста на мъжкаря е поста на българския нихилист ,слушащ лепа брена или драгана миркович и обясняваш къв патриот е.сърбите скъпо мъжкарче са патриоти на български гръб ,а преди да колят албанци колиха българи,при югославия не пропускаха възможност да ни навредят и до последно ни пречеха за ес.идеята им бе да изгонят два милиона албанци в българия и македония ,но сливовата ракия и сръбската чалга не прощават правят мозъка на чорба и няма случаи да пропуснат да се хвалят масови убиици като младич .

    Коментиран от #4

  • 3 ........

    2 0 Отговор
    Ок да го съдят но до него на съд да застанат Обама Буш Клинтън EU президентите и всички които избиха милиони тевинни хора по света в Сърбия Либия Ирак Афганистан Египет Тунис Сирия и тн.. Писна ми от двойни стандарти.
  • 4 Крилья Советов

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "стоян георгиев":

    Така е, но за своите бе патриот и човек, който милее за сръбска Югославия. Югославия бе съветски и сръбски проект. Администрацията бе предимно сръбска. Столицата бе в сръбската столица Белград. Заедно с Милошевич планираха да запазят сръбския контрол върху останалите републики във федерацията. Не успяха, но и никой не бе предполагал такова нещо - че хърватите с шепа полицаи ще ошамарят югославската народна армия, че Словения ще се отдели така бързо, че Босна ще се запали... А то какво стана... Мен в Прага, Чехия, щяха да ме бият едни бошнаци в магазин за сувенири - чух ги да говорят и ги попитах на сръбски откъде са. Мъж и жена, изтръпнаха ти казвам, а са собственици на магазина.

    Объркан свят! Живяха заедно почти 80 години, колиха се, после пак устройват някакви отношения, защото трябва и да се живее...
Новини по държави: