553 1

Манюел Валс се кандидатира за президент на Франция

Валс ще подаде утре оставка като министър-председател

Снимка: БТА/АР
Снимка: БТА/АР
Анатоли Стайков

Премиерът Манюел Валс обяви официално, че се кандидатира за президент на Франция през 2017 г. Валс ще подаде утре оставка като министър-председател.

Премиерът обяви кандидатурата си в изявление от кметството на Еври, предградие на Париж, където е бил кмет. Новината беше напълно очаквана след отказа в четвъртък на президента Франсоа Оланд да се бори за втори мандат.

Според публикувана от в. "Журнал дю диманш" анкета премиерът е предпочитаната личност за кандидат-президент от Социалистическата партия сред левите симпатизанти.

На 22 и 29 януари ще се състоят първични избори на Социалистическата партия. След това пътят пред кандидата на леивцата остава осеян с препятствия. Той може да се окаже притиснат между лидера на радикалната левица Жан-Люк Меланшон и заелия по-центристка позиция бивш министър на икономиката Еманюел Макрон. И двамата отказват да се явят на първичните избори.

Френската левица е в изключително тежко състояние след мандата на Франсоа Оланд, който е с рекордно нисък рейтинг. Според проучванията на избирателните нагласи на втория тур на президентските избори на 7 май ще се класират кандидатът на десницата Франсоа Фийон и лидерът на "Национален фронт" Марин льо Пен.

Франция


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Българолюбец
    Отговор
    1 20:27  05.12.16
    Посланието към очакваният електорат е просто очевадно!!

Напиши коментар:


Публикувай