5 Декември, 2016 22:25 1 218 0

МААЕ: Никоя страна не е защитена срещу ядрен тероризъм

  • маае-
  • ядрен тероризъм-
  • терористична атака-
  • ядрено оръжие-
  • юкия амано

Осигуряването на ефективна ядрена сигурност е от значение за целия свят

МААЕ: Никоя страна не е защитена срещу ядрен тероризъм - 1
Снимка АП/БТА

Няма място на планетата, на което хората да се чувстват в безопасност, когато терористите претърсват света, за да открият и най-малкия признак на "уязвимост". Това заяви Юкия Амано, генерален директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) към ООН, цитиран от в. Express.

"Осигуряването на ефективна ядрена сигурност е важно за всички страни, включително и тези, които притежават малко ядрени или други радиоактивни материали или онези, които не разполагат с никакви", заяви той.

"Терористите и престъпниците ще се опитат да се възползват от всяка уязвимост в глобалната система за ядрена сигурност. Всяка страна, независимо в коя част на света се намира, може да стане транзитна точка за терористите. Всяка страна може да стане обект на нападение."

Неговото предупреждение дойде, след като МААЕ заяви своето намерение да предотврати евентуално ядрено терористично нападение.

От 2010 г. насам, с подкрепата на организацията на ООН, повече от 10 000 полицаи, граничари и други специализирани служители от службите за сигурността са били обучавани как да реагират и действат при евентуална ядрена терористична атака.

МААЕ е предоставила на различни страни по целия свят 3000 уреда, засичащи радиация.

Основната световна ядрена мощ се намира в ръцете на девет държави. Китай, Индия, Израел, Франция, Северна Корея, Пакистан, Русия, Великобритания и САЩ контролират повече от 15 000 ядрени оръжия.

Като най-сериозна ядрена заплаха се разглежда Северна Корея, която от 1948 г. насам се управлява от строгите правила на Корейската работническа партия (КРП) и върховният лидер Ким Чен-ун, трето поколение диктатор, внук на първия лидер на страната Ким Ир-сен.

Нейните най-заклети врагове - Япония и Южна Корея вече са в обсега на една евентуална атака от страна на КНДР, а според експерти, Пхенян съвсем скоро ще е способен да извърши ядрено нападение и на територия на другия си голям враг - САЩ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА