6 Декември, 2016 14:00 973 2

15 осъдени на смърт в Саудитска Арабия за шпионаж в полза на Иран

  • саудитска арабия-
  • иран-
  • шпионаж

Сунитска Саудитска Арабия и шиитски Иран са основни съперници в Близкия изток

Саудитска Арабия осъди на смърт петнайсет души за шпионаж в полза на Иран, предаде ТАСС, като се позова на сателитната телевизия „Ал Арабия“.

Базираната в Дубай медия, която е саудитска собственост, съобщи, че осъдените са част от група от общо 32 души, арестувани през 2013 г. Според съда те са сътрудничели на иранското разузнаване и са му предавали поверителна информация за сигурността на кралството, включително за отбранителния комплекс на Рияд.

Процесът срещу групата - 30 саудитски шиити, иранец и афганистанец - започна през февруари.
Засега няма информация какви са присъдите на останалите обвиняеми.

Сунитска Саудитска Арабия и шиитски Иран са основни съперници в Близкия изток. Двете регионални сили подкрепят различни страни в конфликтите в Сирия и Йемен.

Напрежението между Рияд и Техеран ескалира в началото на годината, след като видният саудитски шиитски духовник Нимр ан Нимр беше екзекутиран на 2 януари в Саудитска Арабия по обвинения в държавна измяна в полза на Иран. Разгневени демонстранти нападнаха саудитското посолство в Техеран. В отговор Саудитска Арабия прекъсна дипломатическите си отношения с Иран.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Богопомазани

    0 0 Отговор
    Най големите приятели и съдружници на САЩ и Турция в ислямизирането на Християнска Европа си колят и бесят без страх от санкции и наказания.Със техни пари се построиха хиляди джамии в България и Македония!

    Коментиран от #2

  • 2 лост

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Богопомазани":

    Ами така е,защото там има "демокрация от ислямски тип",а както добре знаеш САЩ подкрепят "демокрацията" в цял свят!