3 169 3

7 декември 1941 г. Нападението над Пърл Харбър (Видео)

Венцислав Михайлов

Днешната ни история предопределя хода на световната история за десетилетия.

Нападението над Пърл Харбър е изненадваща въздушна атака на японския Императорски флот срещу американската военноморска база при Пърл Харбър, Хаваи. Началото на инвазията е поставено на 7 декември 1941 г. сутринта.

Без предварително обявяване на война базата е атакувана от 353 японски бойни самолети, бомбардировачи и торпедоносци на две вълни. За целта са мобилизирани шест самолетоносача. Унищожена е голяма част от американския тихоокеански военноморски флот. Поради това през следващите месеци японците има пълно надмощие в Тихия океан. Едновременно с атаката започва японската офанзива срещу британските и холандските колонии в Югоизточна Азия, с което Втората световна война става фактически глобална война. Атаката над Пърл Харбър е битка, при която самолетоносачите и линейните кораби са доминиращият елемент.

Атаката е повратна точка в развоя на Втората световна война, тъй като става повод за влизането на САЩ, която да този момент е неутрална, във войната. Въпреки, че атаката причинява на САЩ значителни военни загуби, тя се оказва с фатални последствия за Япония. На следващия ден САЩ обявява война на Япония. До началото на войната американското правителство настройва населението на САЩ предимно миролюбиво и не агресивно, а атаката определя като „коварна“. След нея САЩ преминава към Съюзниците и мобилизира населението си в бойна готовност.

Огромният индустриален потенциал на страната спомага до голяма степен за успехите им във войната. Днес в САЩ наименованието Пърл Харбър е синоним за унищожителна атака без предупреждение.

Американското правителство още преди това подкрепя Антихитлеристката коалиция с всички възможни средства и често провокира сблъсъци между Военноморските сили на САЩ и германски подводници в Атлантика.

По повод събитията съществуват многобройни теории за заговори. Критици обвиняват правителството на САЩ, че е провокирало атаката чрез политиката си и разполагането на флота на Хаваите.

САЩ


Още по темата

 • Издирват американски пилот

  Издирват американски пилот

  Американските военни са започнали спасителна акция, след като пилот се е катапултирал от самолета си край бреговете на Япония, съобщи ...
  7.12.2016
  1 819
  4
 • Пърл Харбър: 75 години по-късно (снимки + видео)

  Пърл Харбър: 75 години по-късно (снимки + видео)

  В ранната зора на 7 декември, 1941 година, тихоокеанският военноморски флот на САЩ претърпява един от най-тежките удари в историята си - атаката над ...
  7.12.2016
  5 106
  15

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Тони
  Отговор
  1 08:11  07.12.16
  Японците нищо не са постигнали с тая атака.

  Коментиран от #2

 • Д'Мин
  Отговор
  2 08:31  07.12.16

  До коментар #1 от "Тони":

  Освен да си го вкарат два ката.
 • mediator37
  Отговор
  3 09:36  07.12.16
  Есеистът на нашето време Гор Водал отбелязва тъжно, че в опитите си да измислят как да дебаркират в Европа и да унищожат Германия Рузвелт и компания се сетили, че ако влязат във война с Япония Германия ще бъде принудена по силата на Тристранния пакт да обяви война на САЩ и.... -Те ти булка Спасов ден. По тази причина САЩ предварително блокират всички японски авоари в американски банки, блокират доставките на петрол и др. суровини за Япония. Три месеца след това Япония е принудена да стори това нападение. Планът на Рузвелт да въвлече САЩ във ВСВ сработва. А вие четете глупостите по учебниците и клатите глави като патоци: -Ей колко са агресивни и гадни японците - падат им се не 2 а 20 атомни бомби.

Напиши коментар:


Публикувай