6 Декември, 2016 14:30 4 619 5

Турция върна удара на Запада

  • турция-
  • журналисти-
  • запада

Нов доклад обвинява западните държави, че използват насилие върху журналисти

Турция издаде специален доклад, в който критикува западните страни за отношението към свободата на словото на тяхна територия, съобщи „Вашингтон Пост“.

Турция търпи непрестанни критики, заради арестите на местни журналисти. Сега обаче Анкара отговори, твърдейки, че западните държави далеч не са чак толкова либерални към своите журналисти.

„Страните, които често критикуват Турция са западни демокрации като Франция, Германия, Англия, Швеция, Испания, Холандия и САЩ. Звучи сякаш свободата на пресата в тези страни е неограничена, но журналистите се сблъскват с проблеми и в тях“, се казва в изявлението.


В него се припомнят случаи на проблеми с журналисти в западни страни. Дават се примери с антитерористичните закони във Франция и Великобритания, заради които по някога различни журналисти не могат да си вършат работата.

Посочват се съдебни обвинения срещу германско издание, което разкрива действия на германското разузнаване по време на войната в Ирак. Припомня се и натискът, на който беше подложен британският вестник „Гардиън“, след като разпространи данните за незаконно подслушване от страна на Американската агенция за национална сигурност, които бяха подсигурени от Едуард Сноудън.

Докладът посочва и предполагаема акция срещу журналисти в САЩ, където властите са се опитали да покрият подробности по случаите с нерегламентирана стрелба от полицаи по цветнокожи.

Припомня се още и че на канадския журналист Едуард Оу не му е било позволено да влезе в САЩ през този месец, защото отразявал протести срещу планиран строеж газопровод върху важни за индианците земи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хахаха

    7 5 Отговор
    Видяла жабата, че потковават Коня.. и вдигнала и тя крак...
  • 2 jimbo

    15 2 Отговор
    хохохо двуличните западни лицемери ще изпаднат в ШОК!
  • 3 ХАСАН

    10 2 Отговор
    Запада е в шок--свикнаха да поучават света а самите са си гейове либерали!! Що не пигат за 10 хиляди изчезнали бежански деца в Западна Европа--или продадени за органи или при някои фашистки с изпъклени сини очи педофили
  • 4 кроко

    4 1 Отговор
    В интерес на истината, ердоган трябва да припомни случаите в които искаше гермаски съд да съди карикатуристи и журналисти за изказвания по негов адрес; както и да припомни случая с РТ, на която и режат баковите сметки, щото виждап ли водела хибридна война! Истината е че всеки си използва медиите както си иска. Например в германия не дават гластност на престъпленията, извършени от мигранти, медиите не само там а и в България не отразяват празнуванията на жителите на източните квартали на Алепо, които руснаците освободиха и т.н. Няма какво да се лъжем, свобода на словото няма никъде по света!
  • 5 мани

    2 0 Отговор
    Сакам да не спорим оти Сулиман е Войвода Сане и немой да мислим за наще войводи по османско като за чужди, сакаме един ден да се върне у македонската империя, тва - Анкара, Кейсери, Сан Хосе и сите други македонски притежувани от со нашите момци територии:)
Новини по държави: