2 677 0

ЕС към Великобритания: Няма време за Брекзита

ЕС към Великобритания: Няма време за Брекзита
Венцислав Михайлов

До октомври 2018 г. Великобритания има срок, за да постигне сделка за напускането на ЕС. В месеците след това договореностите трябва да бъдат ратифицирани от ЕС и Острова.

Това обяви на първата си пресконференция от назначаването на поста главен преговарящ на ЕС за Брекзита Мишел Барние.

Той посочи, че този график е направен при условие, че британският премиер Тереза Мей спази обещанието и задейства през май процедурата за напускане на Общността.

От своя страна Тереза Мей посочи пред Би Би Си, че има червена, бяла и сина опция за Брекзита.

От своя страна Мишел Барние каза, че за целта е сформиран екип от 30 експерти, които да водят преговорите след като Лондон задейства чл. 50 от Лисабонския договор. Мишел Барние беше назначен на 1 октомври от президента на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за главен преговарящ с Великобритания.

Барние посочи, че в преговорите ще отстоява единството на Общността. "Както членството в ЕС идва с права и привилегии, то трети страни, които не са членове, както Великобритания ще бъдат след Брекзита, то те никога не могат да имат същите права и ползи, тъй като те не са предмет на същите задължения, припомни Барние..

"Единният пазар и неговите четири свободи, което включва свободата на движение, са неделими. Избирането на една свобода не е опция."

Барние посочи, че опцията Великобритания да има достъп до единия пазар за сметка на своя вноска в бюджета на ЕС е все още на масата на преговорите.

От друга страна Общността трябва да реши какво да прави със Северна Ирландия, където има програми в подкрепа на гражданското общество и мирния процес.

Белгия

Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай