7 Декември, 2016 08:15 12 906 15

Пърл Харбър: 75 години по-късно (снимки + видео)

  • пърл харбър-
  • атака-
  • 75 години-
  • сащ-
  • япония-
  • втора световна война

7 декември 1941 година е повратна точка в историята на Втората световна война

Пърл Харбър: 75 години по-късно (снимки + видео) - 1

В ранната зора на 7 декември, 1941 година, тихоокеанският военноморски флот на САЩ претърпява един от най-тежките удари в историята си - атаката над базата в Пърл Харбър, Хаваи.

Япония изненадва американците и сякаш от нищото атакува с над 350 самолета, без предварително да е обявила война.

Загубите за военноморските сили на САЩ са огромни, а точката е повратна в развоя на Втората световна война, тъй като именно на следващия ден американците се включват с пълни сили в конфликта.

Пърл Харбър: 75 години по-късно (снимки + видео)

Самото начало на атаката над "Перленото пристанище" рано сутринта на 7 декември, 1941 г. Повечето американски моряци все още спят.

Пърл Харбър: 75 години по-късно (снимки + видео)

Моряци стоят сред самолетни отломки във възушната база на Форд Айлънд, гледайки как бойният кораб USS Shaw избухва в далечината по време на атаката над Пърл Харбър.

Спасителна лодка вади от водата оцелял моряк от кораба "Уест Вирджиния". Над 2 300 цивилни и военнослужещи губят живота си по време на японския въздушен набез.

Пърл Харбър: 75 години по-късно (снимки + видео)

Кран вади потънал японски торпедоносец. Имперският флот губи едва 29 от 353-те си самолета, акатували базата.

Пърл Харбър: 75 години по-късно (снимки + видео)

Мемориалът на бойния кораб USS Arizona. "Аризона" е корабът, който е най-силно засегнат по време на прочутата битка. Последната от четирите хвърлени върху кораба гигантски бомби го разцепила на две, което довело до потапянето му и до смъртта на много американски военни - 1 177.

Пърл Харбър: 75 години по-късно (снимки + видео)

На този фотос могат да бъдат видяни снимки на Лоурън Брюнер, един от едва 5-имата души, оцелели след бомбардировката над "Аризона".

Пърл Харбър: 75 години по-късно (снимки + видео)

Джоан Родби показва себе си на снимка от 1942 г. в Макавао, Хаваи. След атаката местните училища задължили учениците си да носят противогази със себе си навсякъде.

Пърл Харбър: 75 години по-късно (снимки + видео)

Лоурън Брюнер (в средата) е загледан в момориалната стена с имената на всички загинали по време на битката в Пърл Харбър. С него са кап. Джефри Джеймс и историкът Даниел Мартинес.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НикиД

    6 0 Отговор
    Пърл Харбър е един голям провал за японците, който на пръв поглед прилича на гръмка победа. Единственото, което постигат е да унищожат няколко стари и почти безполезни за предстоящата война кораби и известно количеество самолети, като в същото време развръзват ръцете на САЩ за пълномащабна война. Всъщност нападението е било търсено и желано от американците и военното лоби, които са се чудели как да се намесят във войната, при положение, че болшинството от хората са били против. малцина знаят, че всъщност най-голямото поражение на американците по море е нанесено на съвсем различно място - източното крайбрежие. през 1942 германците започват операция ,,Барабанен бой,, в която десетина подводници за няколко месеца потопяват към 100 кораба, някои от тях в непосредствена близост до Ню Йорк. за сравнение в Пърл Харбър са потопени ако не се лъжа 4, като 1 от тях е ремонтиран и се връща в строя.
  • 2 misli posle govori

    0 5 Отговор
    При напададението си японците унищожават или повреждат близо 50 % от целия морски флот.
    Това, което си го писал са действия на немците, които се стремят да спрат военните и основно хуманитарни комвои към Великобритания от САЩ.Там има един договор за взаимопомощ между страните срещу нацистите.
    По-късно САЩ дават помощи във военна техника, локомотиви(1060броя) на СССР, които Сталин по-късно не връща след края на войната.Даже трети украински фронт влиза в България с танкове Шърман, а не с Т-34

    Коментиран от #3, #5, #8

  • 3 НикиД

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "misli posle govori":

    много добре знам какво съм писал. японците унищожават част от ТИХООКЕАНСКИЯ флот, предимно стари кораби без да потопят нито един самолетоносач, и това просто им печели няколко месеца време, нищо повече. от стратегическа гледна точка не постигат нищо особено.

    Коментиран от #4

  • 4 Ал Купоне

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "НикиД":

    Ефектът от нападението на Пърл Харбър е,че някъде за около 6 месеца тихоокеанския флот на САЩ е в далечен аут, което от своя страна позволява на японците да превземат голяма част от Юго-Източна Азия - Хонконг, Бирма, Индонезия, Майлазия, Сингапур и Филипините. Е, после американците се посъвзеха и след като японците не получиха никаква помощ от своите съюзниците ги натириха от там, но това вече е съвсем друга история.
  • 5 Д'Мин

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "misli posle govori":

    Твоето е пример на пълно разминаване между ник и писание. Само един кораб е потопен, май беше Мисури-карам по памет, ще не заслужаваш повече. Другите кораби са извадени от строя за 3-6м. Нито един самолетлносач от Тихоокеанския флот не е бил в пристанището, а те не се шматкат сами в океана, като мисълта ти! Има много снимки на влизането на руската армия в България. Ще съм безкрайно удовлетворен, ако покажеш на тях и един "Ронсън", опа, така им казвали немците на Шърманите.

    Коментиран от #7

  • 6 mediator37

    4 1 Отговор
    Сакатият злобар Рузвелт (Розевелт) и политическата мафия около него предизвикаха Пърл Харбър и разпалиха войната с Япония. На практика Рузвелт направи войната "световна" и напълни Америка и света с ковчези.
    Но Господ си знае работата и идиотът пукна без да види края на касапницата, която сътвори.

    Коментиран от #10

  • 7 НикиД

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Д'Мин":

    за ,,Аризона,, става въпрос. кораб построен между двете световни войни, нищо особено. иначе ,,Мисури,, воюва дълго след края на 2 световна, участва даже и в първата война в залива, днес е изложен на показ. наистина внушително съоръжение един от последните линкори, днес вече не съществува такъв клас кораби. колкото до ,,ронсъните,, ,съветската армия получава доста голям брой такива танкове и те са били ценени много от онези които са воювали на тях, заради несравнимо по-комфортните условия за екипажа, радиоборудване и пр. считало се е за голям късмет да ти се падне да служиш на Шърман, иначе естествено когато са влизали в друга държава никога не биха допуснали такава пропагандна грешка.

    Коментиран от #9

  • 8 Трол

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "misli posle govori":

    Това твърдение за локомотивите е доста интересно! Ширината на релсите в САЩ и Русия е била различна-1435мм срещу 1524мм. При пренасяне на товари от Русия за Европа и обратно са се разменяли локомотивите на границата и се сменяла колесната база на вагоните. Но да сменяш колелата на локомлтивите е малко смешно, освен, ще е трудоемко. Още повече на над 1000. А след войната да ги върнеш на САЩ в този вид или отново да им сменяш текерлеците, извинявай ама нещо не и в час!

    Коментиран от #15

  • 9 Уран

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "НикиД":

    Да от 400бр. Ронсъни пред Москва ,руснаците с големи мъки успяват да запалят двигателите на 200. Изпратени са и много повече, но кротко отлежават и до днес на дъното на Северно Море с потопените от немски подводници конвои. И след което поради високите загуби и жертви,прекратяват помощта. Сталин беснее и обвинява партньорите в страх и малодушие- Ние тук търпим чудовищни загуби, а вие си пазите силите.
  • 10 Косьо Босьо

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "mediator37":

    Рузвелт направил войната световна !? Отдавна не бях чел такава глупост !Ето ти малко цитати от уикито : (Предвоенная внешняя политика Рузвельта отличалась, с одной стороны, гибкостью и реализмом, а с другой, противоречивостью и крайней осторожностью. Одной из внешнеполитических инициатив в первые месяцы после прихода Рузвельта к власти явилось дипломатическое признание СССР в ноябре 1933 года.Однако опасение за судьбу внутриполитических реформ и нежелание связывать США какими-либо обязательствами в сложной международной обстановке способствовали тому, что внешнеполитический курс Рузвельта носил ХАРАКТЕР НЕУТРАЛИТЕТА. В результате невмешательства в итало-эфиопский конфликт (1935) и гражданскую войну в Испании законные правительства были лишены возможности закупать американское оружие и боеприпасы в борьбе с хорошо вооружёнными державами «оси Берлин-Рим». Лишь в ноябре 1939 года, когда уже началась война в Европе, Рузвельт добился отмены статьи об эмбарго на продажу оружия и стал проводить политику помощи жертвам агрессии.Нападение 7 декабря 1941 года японских самолётов на американскую военно-морскую базу Пёрл-Харбор в Тихом океане ЯВИЛОСЬ НЕОЖИДОННОСТЬЮ ДЛЯ РУЗВЕЛЬТА ПЫТАВШЕСЕГО ПУТЁМ ДИПЛОМАТИЧЕСКИХ ПЕРЕГОВОРОВ, ОТТЯНУТЬ НЕИЗБЕЖНОСТЬ ВОЙНЫ с Японией. На следующий день США и Великобритания объявили войну Японии, а 11 декабря война Соединённым Штатам была объявлена Германией и Италией)

    Коментиран от #11

  • 11 mediator37

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Косьо Босьо":

    Поствам ти това, което вече бях написал в предходната статия. И двамата не сме по-умни от Гор Видал, разликата е , че ти четеш по-малко източници.

    Есеистът на нашето време Гор Видал отбелязва тъжно, че в опитите си да измислят как да дебаркират в Европа и да унищожат Германия Рузвелт и компания се сетили, че ако влязат във война с Япония Германия ще бъде принудена по силата на Тристранния пакт да обяви война на САЩ и.... -Те ти булка Спасов ден.
    По тази причина САЩ предварително блокират всички японски авоари в американски банки, блокират доставките на петрол и др. суровини за Япония. Три месеца след това Япония е принудена да стори това нападение. Планът на Рузвелт да въвлече САЩ във ВСВ сработва.
    А вие четете глупостите по учебниците и клатите глави като патоци: -Ей колко са агресивни и гадни японците - падат им се не 2 а 20 атомни бомби.

    Коментиран от #12, #14

  • 12 ААА

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "mediator37":

    Бих те добавил. Преди атаката Американски боен кораб потапя две малки японски подводници в открито море. Подводниците дори и не са си направили труда да се потопят, защото не са били още във воина,и не са били очаквали такава атака с корабното оръдие. Тоест кой стреля първи. Някои може да каже-кораба се е чувствал заплашен от малките подводници на повърхността ,и е стрелял. А как да се коментират действията на главно-командващият базата. Съобщават му ,че към базата летят непознати самолети. А той-Спокойно сигурно са наши. Просто няма такава военна процедура на предполагане.Които се приближава към свои го съобщава по създаденият ред,и използва нужният код. Как може да се приеме спокойно приближаването на голяма група самолети,когато си пред война ,или в състояние на полу-война. Има и ред други поводи ,и с тайното участие на англичаните.
  • 13 misli posle govori

    1 1 Отговор
    От 1941г до края на войната англо-американските доставки са:
    -18 700 самолета, 10 800 танка, 9 600 оръдия, 401 хиляди автомобила, 1860 локомотива и друга техника.Това представлява 12% от цялото въоражение с което оперира 11 милионната Червена армия.
    На Западния фронт са въвлечени около 100 дивизии, докато на Източния фронт около 400 дивизии във бойни действия.
    Съотношението на силите за оста е, че в заводите работят 4-ма за един войник, докато при съюзниците има съотношение 8 към 1.
    Така германците клекват т.к няма как да се оборудва и издържат въоражените им сили.
  • 14 стоян георгиев

    0 2 Отговор

    До коментар #11 от "mediator37":

    тва сигурно е някаква шега :)?американците излезнали виновни за вероломното нападение на японците :)))))))))))))))! ако американците са искали воина с германия са можели да я обявят във всеки един момент щото немците атакуват американски кораби и ги потапят при битката за британия,загиват маса хора и се загубват товари за милиарди.американците налагат санкции на японците преди воината защото японците се държат като животни в окупираните територии,другото дето си писал са откровенни щуротии!
  • 15 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "Трол":

    кое ти е толкова интересно?има си статистики отваряш и сравняваш и човека ти каза руснаците не връщат взетото на заем нито го плащат по-късно както правят да речем англичаните,постъпват като обикновенни крадци и неблагодарници,щото въпросната техника им е донесла победата особено камионите и изтребителите.аирокобрата става самолета на съветските асове в небето ,а американския камион променя динамичните възможности на съветската пехохота ,за разлика от нея немците се придвижват основно с каруци,което ги прави по-бавни ,а при блицкрига това е голям проблем.