822 1

Все повече хора одобряват използването на мъчения срещу врагове

Проучването на Международния червен кръст е било проведено в 16 страни

Снимка АП/БТА
Снимка АП/БТА
Милена Трачева

Израел, Нигерия и САЩ са страните, в които по-голямата част от населението одобрява използването на изтезанията при разпит на врагове по време на конфликт. Това показват данните от мащабно изследване, проведено от Международния комитет на Червения кръст (МКЧК), цитирано от в. "Аарец".

Изследването за войната, обхващат 15 държави + палестинските територии и в него са се включили над 17 000 души. Повечето страни, където е проведено проучването, са сцена на насилствени конфликти.

Въпросът към анкетираните е бил: ""Може ли един вражески боец, който е бил заловен, да бъде подложен на мъчения, за да бъде изтръгната от него важна военна информация?" 50% от израелците подкрепят употребата на мъчения в такава ситуация. Само нигерийците одобрени изтезанията с по-голям ентусиазъм — 70% от запитаните. Сред анкетираните американци, 46% се изказват положително по въпроса.

Сред анкетираните в останалите страни преобладават хората, които не одобряват измъчването на военнопленници. В Йемен 99% от анкетираните са против; в Колумбия те са 85%; сирийците в Ливан, против изтезанията са 65%; жителите на Южен Судан и на Афганистан — 56%; украинците — 52%; иракчаните, които се обявяват против, са 51%

Сред анкетираните жители, в 5-те постоянни страни — членки на Съвета за сигурност на ООН + Швейцария, преобладава мнението, че използването на мъчения, срещу заловени вражески войници е недопустимо. Швейцарците, които не одобряват изтезанията, са 72%, китайците са 71%, французите — 71%, руснаците — 62%, британците — 50%.

Според проучването на Червения кръст, палестинци са единственият народ, който в по-голямата си част заявява, че мъченията са част от войната — 52%.

Изследването обаче, не уточни какво е мнението на респондентите по отношение на степента на жестокост на изтезанията, за да бъдат ефективни.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Чисто лицемерие
    Отговор
    1 01:26  07.12.16
    Значи, да го убое може, но да го измъчва - не може. А ако така ще спаси живота на свои хора? По време на война всички прегради пред морал и етика изчезват. За всеки, който ги е прекрачил после е много трудно да заживее нормално след това. Точно затова злото, сътворено от войните продължава много години след тяхното приключване. Не случайно казват, че една война свършва, когато умре и последният войник, участвувал в нея.

Напиши коментар:


Публикувай