Last news in Fakti

7 Декември, 2016 23:00 1 550 0

ООН настоява за ново разследване на смъртта на Хамаршелд

  • оон-
  • хамаршелд-
  • самолетна катастрофа-
  • даг хамаршелд-
  • замбия-
  • конго-
  • военен конфликт-
  • заговор

Бившият Генерален секретар на ООН загива в самолетна катастрофа над Африка

ООН настоява за ново разследване на смъртта на Хамаршелд - 1
Снимки Архив АП/БТА

Резолюция, представена пред Общото събрание на ООН, настоява за провеждането на специално разследване на самолетната катастрофа от 1961 г., при която загина тогавашният генерален секретар на ООН Даг Хамаршелд, пише Би Би Си.

Самолетът падна над територията на днешна Замбия по време на дипломатическа мисия, която бе изпратена да посредничи в преговорите за прекратяване на огъня, които да доведат до край на конгоанската гражданска война.

При проведените тогава разследвания, следователите стигнали до заключението, че най-вероятната причина за катастрофата е пилотска грешка.

Днес обаче, повече от 50 години по-късно, се появяват нови доказателства, които могат да придадат тежест на подозренията и спекулациите, че инцидентът всъщност е саботаж.

Новата резолюция на ООН има за цел да принуди страните в региона да предадат документите и записите от прихванатите радио емисии на специален следовател, който може би ще разкрие истината около мистериозната катастрофа.

Хамаршелд и неговите помощници летят към Ндола в тогавашната Северна Родезия (сегашна Замбия), за да се срещнат с Моис Чомбе, мъжът обявил независимост на богатата на минерали конгоанската провинция Катанга.

Самолетът DC6 обаче, така и не достига целта си. Той се разбива посред нощ в горите край Ндола, малко преди да се приземи. В катастрофата загива шведският дипломат и останалите 15 души на борда.

Причината за инцидента така и не е напълно изяснена, въпреки че са проведени три официални разследвания. Третото от тях, проведено от ООН през 1962 г., оставя отворен край, като в документите пише, че не е изключено, катастрофата да е вследствие на саботаж или атака.

През 2015 г., ООН създаде група от независими експерти, които да проучат новите доказателства по случая. Сред тях има разкази на очевидци, които твърдят, че край мястото на катастрофата е бил забелязан джип с бели мъже. Тази информация подхрани спекулациите за намесата на чужди агенти, които може би са били част от сложен заговор, целящ да сложи край на Студената война и битката на европейски микро интереси в Африка.

ООН настоява за ново разследване на смъртта на Хамаршелд


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА