7 365 3

Последният пирон в ковчега на СССР

Преди точно четвърт век са подписани Беловежките споразумения, които слагат край на Съветския съюз

Анатоли Стайков

Преди точно четвърт век са подписани Беловежките споразумения, които забиват последния пирон в "ковчега" на Съветския съюз. Договорът за създаване на Oбщност на независимите държави, иницииран от покойния вече Борис Елцин, датира от 8 декември 1991 г. Зад него стоят ръководителите на държавите-учредителки на СССР (Съюз на съветските социалистически републики). Споразумението включва неговото разпускане и създаване на междудържавно обединение между бившите съюзни републики.

Споразумението е сключено във Вискули - по това време официална резиденция на СССР, днес на територията на Беларус. Вискули е в беларуската част от Беловежката гора (на руски: Беловежкая пуща), на 8 км от границата с Полша.

Споразумението е подписано от държавните ръководители на съветските републики - учредители на СССР - Руската съветска федеративна социалистическа република, Украинската съветска социалистическа република и Белоруската съветска социалистическа република. Във Вискули присъстват: Борис Елцин и Генадий Бурбулис (РСФСР), Станислав Шушкевич и Вячеслав Кебич (БССР), Леонид Кравчук и Витолд Фокин (Украйна).

В преамбюла на документа се посочва, „че СССР като субект на международното право и геополитическата реалност прекратява своето съществуване“.

Чл. 1 от Споразумението гласи: “Договарящите се страни образуват Общност на независимите държави“. То заявява стремеж към развитие на сътрудничеството в политическа, икономическа, хуманитарна, културна и други области.

Чл. 14 определя беларуската столица Минск като „официално седалище на координиращите органи на Общността“.

Споразумението и другите подписани с него документи са ратифицирани от Върховния съвет на РСФСР на 12 декември 1991 г. Във връзка с това е прекратен Съюзният договор от 1922 г. Против ратифицирането на Беловежкото споразумение гласуват 7 от общо 250 депутати в Москва.

На 21 декември 1991 г. към Споразумението се присъединяват Азербейджан, Армения, Казахстан, Киргизия, Молдова, Таджикистан, Узбекистан, Туркмения. Тези страни подписват Декларация за целите и принципите на Общността на независимите държави, заедно с Русия, Украйна и Беларус в град Алмати (Казахстан).

През декември 1993 г. към Споразумението за създаване на Общност на независимите държави се присъединява и Грузия. На 12 август 2008 г. президентът на Грузия Михаил Саакашвили обявява намерението си Тбилиси да излезе от Общността на независимите държави заради конфликта в Южна Осетия. Това става факт на 12 юни 2009 г.

Русия


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • сербез путин
  Отговор
  1 12:59  08.12.16
  Путин в момента ревизира това споразумение ..... със "зелени "човечета !!!

  Коментиран от #2

 • ссс
  Отговор
  2 13:43  08.12.16

  До коментар #1 от "сербез путин":

  Да ревизира и да не ревизира, свърши тя, падна коня у ряката, отиде СССР на кино от 6 до 5 ! Руските тролчита пак бесни, та затова зелени човечета им се превиждат !
 • Бай хой
  Отговор
  3 18:03  08.12.16
  И някой да обяс и какво положително се е случило от тогава? Или се радваме на чу дото нещастие въпреки че не е съвсем чуждо. Бива ли да се радваме на тов което се случва с Народа ни и с Милата ни Родина?

Напиши коментар:


Публикувай