Last news in Fakti

8 Декември, 2016 14:26 864 0

ЕК отчете напредък по програмата за миграция

  • ек-
  • отчете-
  • напредък-
  • програмата за миграция

Общият брой презаселвания от Турция в рамките на изявлението на ЕС и Турция достигна 2 761

ЕК отчете напредък по програмата за миграция - 1

Европейската комисията докладва за напредъка по набелязаните в изявлението на ЕС и Турция действия и по схемите за преместване и презаселване.

Комисията прие също така и четвърта препоръка, в която се прави равносметка на напредъка на Гърция в създаването на напълно функционираща система за предоставяне на убежище и се разяснява процесът за постепенното възобновяване на прехвърлянията в Гърция съгласно Регламента от Дъблин.

Първият заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс заяви: „Цялостният ни европейски подход относно миграцията показва положителни резултати. Виждаме ги в продължаващото изпълнение на набелязаните в изявлението на ЕС и Турция действия и в драстичното намаляване на броя на незаконните мигранти, пристигащи в Гърция. Виждаме ги и в напредъка, постигнат от гръцките органи в отстраняването на недостатъците в системата на страната за предоставяне на убежище, което ни позволи да препоръчаме постепенното възобновяване на прехвърлянията в Гърция съгласно Регламента от Дъблин, считано от 15 март 2017 г. Това ще изиграе ролята на допълнителен възпиращ фактор срещу незаконното влизане и вторичните движения, и ще бъде важна стъпка към възстановяването на нормалното функциониране на дъблинската и на шенгенската системи.“

Комисарят по въпросите на миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос заяви: „ Както Италия, така и Гърция положиха неимоверни усилия през последните месеци за справяне с бежанската криза. Фактът, че днес приключваме с делата за нарушение във връзка със снемането на пръстови отпечатъци и с регистрацията на мигранти, е доказателство за това. През ноември бяха извършени рекорден брой премествания на над 1 400 лица и държавите членки трябва да задълбочат този напредък, като засилят допълнително и продължат своите усилия. Нашата цел е преместването в рамките на следващата година на всички намиращи се в Италия и в Гърция лица, които отговарят на условията за преместване. Тези усилия, заедно с трайното намаляване на броя на пристигащите лица от Турция благодарение на изявлението на ЕС и Турция, са необходими градивни елементи за постепенното връщане на Гърция към системата от Дъблин.“

Продължава стабилният напредък по изпълнението на набелязаните в изявлението на ЕС и Турция действия.
Изпълнението потвърждава тенденцията към стабилен темп на постигане на резултати, въпреки
наличието на множество предизвикателства. Броят на незаконните преминавания в Егейско море
през отчетния период продължава да е значително по-нисък, отколкото преди изявлението на ЕС
и Турция. От март насам броят на пристигащите средно на ден лица е 92 души, в сравнение с пристигащите 10 000 на ден през октомври миналата година. Продължиха да се извършват
операции по връщане, като от третия доклад насам са върнати още 170 лица, с което общият брой на лицата, върнати в рамките на набелязаните в изявлението действия или в двустранния протокол между Гърция и Турция за обратно приемане, достигна 1 187. Въпреки това продължават да са налице значителни недостатъци, по-специално по отношение на все още твърде бавния темп на връщания от Гърция към Турция, което доведе до допълнителен натиск върху гръцките острови. Положението заслужава не само внимателен мониторинг, но, което е по-важно, и допълнителни усилия, за да се помогне за подобряването на положението на гръцките острови. Поради това е от съществено значение да се предоставят достатъчно ресурси, за да се гарантира ефективното обработване на молбите за убежище, както и държавите членки да откликват в пълна степен на призивите на Европейската служба за подкрепа в областта на убежището (EASO). За да се гарантира цялостното изпълнение на набелязаните в изявлението на ЕС и Турция действия на ЕС, както и за да се намали натискът върху островите, координаторът на ЕС Мартен Вервей днес публикува съвместен План за действие, изготвен с гръцките органи.
По отношение на прилагането на пътната карта за либерализиране на визовия режим, на Турция ѝ предстои да изпълни още седем референтни критерия. Комисията насърчава усилията на Турция да изпълни възможно най-бързо всички оставащи референтни критерии. Комисията и Турция продължават диалога за намиране на решения, както и за определяне на законодателните и процедурните промени, необходими за изпълнението на оставащите референтни критерии.
Комисията продължава да ускорява предоставянето на финансиране в рамките на Механизма за бежанците в Турция, като вече е отпуснала общо 2,2 милиарда евро от общата сума от 3 милиарда евро, предвидена за периода 2016 — 2017 г., за да се отговори на най-неотложните нужди на бежанците и на приемащите общности в Турция. Сумите, за които са сключени договори, нараснаха до 1,3 милиарда евро. Комисията полага всички необходими усилия, за да гарантира ускоряването на отпускането на суми в рамките на механизма, като досега тази сума е достигнала размер от 677 милиона евро.
Прехвърлянията в Гърция съгласно Регламента от Дъблин ще бъдат постепенно възобновени. Днес Комисията прие четвъртата си препоръка относно възобновяването на прехвърлянията в Гърция съгласно Регламента от Дъблин, като стъпка напред към възстановяването на нормалното функциониране на правилата от системата от Дъблин. Тя констатира, че Гърция е отбелязала значителен напредък в създаването на основните институционални и правни структури за една добре функционираща система за предоставяне на убежище. При възобновяването обаче трябва да бъде взет предвид факта, че Гърция все още е изправена пред силен миграционен натиск и недостатъци в системата си за предоставяне на убежище, по-специално що се отнася до условията за приемане и третиране на уязвими кандидати и до скоростта, с която молбите за убежище се регистрират, подават и разглеждат.
Поради това Комисията препоръчва прехвърлянията в Гърция да бъдат възобновени постепенно на основата на отделни уверения от страна на гръцките органи за всяко върнато лице, с които се гарантира, че ще им бъдат осигурени достойни условия на приемане. С цел да се избегне създаването на непосилна тежест за страната, възобновяването на прехвърлянията няма да се прилага ретроактивно и ще се отнася само до търсещи убежище лица, които са влезли незаконно в Гърция след 15 март 2017 г. или за които Гърция отговаря от 15 март 2017 г. нататък съгласно други критерии от Регламента от Дъблин. В подкрепа на усилията на Гърция Комисията призовава всички държави членки да спазват изцяло своите задължения по преместването и да осигурят изпращането в Гърция на достатъчно на брой експерти в областта на убежището.

Кандидатите следва да бъдат премествани само ако гръцките органи предоставят отделни уверения за всеки конкретен случай, че кандидатът ще бъде третиран в съответствие със законодателството на ЕС. Уязвимите търсещи убежище лица, в това число непридружените малолетни и непълнолетни лица, не следва да бъдат прехвърляни в Гърция за момента. Следва да бъде създаден екип на EASO от експерти от държавите членки, който да подпомага сътрудничеството между държавите членки и да докладва за това дали лицата, прехвърлени обратно в Гърция, се третират в съответствие с уверенията, предоставени от гръцките органи. Комисията редовно ще докладва за напредъка, постигнат по изпълнението на Препоръката и при необходимост ще актуализира направените в нея препоръки.

Напредък във връзка с преместването и презаселването
През ноември бяха осъществени 1 406 премествания, което е най-големият брой в рамките на един месец досега и което потвърждава трайната положителна тенденция, при която броят на преместванията от Гърция се стабилизира на около 1 000 на месец, а преместванията от Италия са се увеличили значително. Общо до този момент са преместени 8 162 лица — 6 212 от Гърция и 1 950 от Италия.
Комисията счита, че понастоящем следва да бъде възможно до септември 2017 г. да се прехвърлят всички отговарящи на условията кандидати за преместване от Гърция и Италия към други държави членки. За постигането на тази цел държавите членки следва отсега нататък да извършват най-малко 2 000 премествания на месец от Гърция и 1 000 от Италия. От април 2017 г. нататък броят на преместванията от Гърция следва да бъде най-малко 3 000, а от Италия 1 500.

Комисията продължи да работи в тясно сътрудничество с гръцките и италианските органи, както и с държавите членки за премахването на пречките на място за ускоряване на преместванията. Днес Комисията реши да приключи производства за установяване на неизпълнение на задължения срещу Италия и Гърция за неприлагането на Регламента за „Евродак“, тъй като в момента в двете държави членки се снемат пръстови отпечатъци на близо 100 % от гражданите на трети държави, които подлежат на снемане на пръстови отпечатъци и които са влезли незаконно в ЕС през техните външни граници.
Държавите членки също продължават да полагат все повече усилия в областта на IP/16/4281 презаселването, като досега са предложили законни и безопасни възможности на 13 887 души от общо 22 504, за които бе постигната договореност в рамките на схемата от юли 2015 г. От предходния доклад насам от Турция, Йордания и Ливан бяха презаселени 2 035 души, което е рекорден брой в рамките на един месец. Още 544 сирийски бежанци бяха презаселени от Турция,с което общият брой презаселвания от Турция в рамките на изявлението на ЕС и Турция достигна 2 761.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: