1 590 2

Париж затваря парковете си, за да се бори с плъхове

Хиляди гризачи се разхождат из града посред бял ден

Милена Трачева

Парковете във френската столица са затворени. Управата на града бе принудена да предприеме този ход, за да се справи с огромното количество плъхове, които нападнаха Париж през последните седмици, пише Би Би Си.

Пет парка вече са недостъпни за посетители и предстои да бъде забранен общественият достъп и до Марсово поле.

Според властите, броят на гризачите се е увеличил, заради обилните количества боклук по улиците на града.

Но Париж не е застрашен от чума. Като крайречен град, той винаги е бил дом на стотици гризачи, които необезпокоявано тичат по парижките улици в малките часове на денонощието.

От време на време обаче, популацията на плъховете се увеличава, което поражда множество проблеми. Ето защо в града има специална служба, която регулярно прочиства улиците от гризачи и други вредители.

Настоящата мащабната кампания, също е насочена към намаляване на популацията на плъховете. Повратна точка в нея е създаването на нов вид капани, за които се твърди, че са екологично чисти.

Капани вече са поставени на някои парижки площади, включително Комброн и Гарибалди в 15-ти район, както и в кулата „Сен Жак", която също е затворена.

"Вчера вечерта, около 18:00 часа, преброихме около 200 от тях, които тичаха от парапетите на Риволи, събираха се в градината на кула "Сен Жан" и пак се разбягваха", оплакаха се местни жители.

Властите призовават местните жители и туристите да не хранят гълъбите, а още по-малко плъховете, за да не им дават допълнителен стимул да се "шляят" навън и по светло.

За да се ограничи достъпът на плъховете до храна, местната управа е преработила дизайна и за кошчетата за боклук, които често преливат.

През 2014 г., шокиращи видеокадри и снимки, показаха пълчища плъхове да обикалят из градините на Тюйлери посред бял ден, необезпокоявани от седящите на тревата туристи.

Смята се, че Париж е дом на около шест милиона плъха, т.е. на всеки жител на града се падат по два плъха и половина.

Снимка Архия

Франция


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • бббббб
  Отговор
  1 07:53  09.12.16
  Боклуците на бежанците развъждат по -голямата популация .
 • Рlovdiv
  Отговор
  2 17:41  10.12.16
  Остава да се научат да правят бомби и да стават камикадзета, и мигрантите ряпа да ядат...

Напиши коментар:


Публикувай