764 1

Румънският министър на образованието сложи лимит на времето за училищни домашни

Според министъра учителите крадат от свободното време на учениците

Милена Трачева

Румънският министър на образованието представи заповед, която слага горна граница на времето, в което румънските ученици ще трябва да пишат домашните си след училище, пише изданието Romania Insider.

Заповедта постановява, че задължителната домашна работа, не трябва да отнема повече от един час за учениците в началните училища и до два часа за тези в гимназиите. Освен това, румънските деца вече няма да получават учебна работа за ваканциите, съобщава местният информационен сайт News.ro.

Времето, което учениците средно прекарват над учебниците, в училище и у дома, трябва да бъде между 5 и 8 часа на ден, се казва още в министерското постановление, подписано на 28 ноември.

Образователният министър Мирча Думитру обясни, че решението му има за цел да не позволи на учителите да злоупотребяват със свободното време на децата.

"Вървим по грешен път, придържайки се към този подход на непрекъснато даване на допълнителни задачи за домашно на учениците. С този подход само се опъват нервите на учениците и те се отдръпват от образованието", заяви той.

Освен, че е задължителна, заповедта не предполага да бъдат налагани санкции срещу онези, които не я спазват.

Някои родители смятат, че идеята е добре, но се опасяват, че заповедта ще бъде приета доста сериозно от някои учители и те биха могли да залитнат в другата крайност и да спрат да дават каквито и да е домашни на децата.

Румъния

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • бббббб
    Отговор
    1 07:51  09.12.16
    Браво!Така се правят реформи,а не като при нас с източване на пари под всякаква форма и начин.А,поколението остава не грамотно.

Напиши коментар:


Публикувай