Last news in Fakti

8 Декември, 2016 20:22 1 311 1

Борис Джонсън обвини Саудитска Арабия, че разиграва прокски войни в региона

  • борис джонсън-
  • саудитска арабия-
  • обвини-
  • прокси война-
  • близък изток-
  • интереси-
  • великобритания

Изказването на министъра бе удар под кръста за премиера Тереза Мей

Борис Джонсън обвини Саудитска Арабия, че разиграва прокски войни в региона - 1
Снимка АП/БТА

Борис Джонсън нападна по безпрецедентен начин правителството на Саудитска Арабия, с което удари звучен шамар на британския премиер Тереза Мей, която полага усилия да поддържа топли и приятелски отношения с Кралството, пише британският вестник "Сън".

Днес британският премиер се завърна от Бахрейн, където в сряда завърши годишна среща на лидерите на страните от Съвета за сътрудничество в Залива. По време на своето посещение, тя се срещна на четири очи и с крал Салман ибн Абдулазиз ал Сауд, с когото обсъдиха бъдещите отношения и сътрудничество между двете страни.

След завръщането ѝ, в медиите се появиха кадри, на които министърът на външните работи обвинява крал Салман ибн Абдулазиз ал Сауд в изкуствено подклаждане на военни конфликти в Близкия изток.

Джонсън отправи обвинения срещу Саудитска Арабия, че заедно с Иран "разиграва прокси (опосредствани) войни" в Близкия изток.

Според него политиците в региона "изопачават и злоупотребяват с религията" за своя собствена изгода.

Външен министър направи коментара си по време на конференция в Рим миналата седмица, когато каза, че липсва лидерството, което да погледне над различията и разделението. Според него това е причината Саудитска Арабия, Иран и други правителства да се изявяват като куководи в регионалните конфликти, които са превърнали в свои прокси войни. "Трагично е да се гледа това".

"Има политици, които увъртат и злоупотребяват с религията и различните течения на една и съща религия, за да постигнат собствените си политически цели. Това е един от най-големите политически проблеми в целия близкоизточен регион", заяви той.

Неговите необуздани коментари разгневиха правителството само няколко часа, след изказване на Мей, която заяви, че саудитците са един от "най-старите и най-надеждни съюзници на Великобритания".

Официалният правителствен говорител направи съобщение, което заяви, че с коментара си Джонсън е изразил личното си мнение, което не отразява политиката на правителството. От Дайнинг Стрийт 10 заявиха още, че Джонсън съвсем скоро ще има възможността да обясни официалната правителствена позиция по въпроса, а именно, че Великобритания има огромно желание да засили връзките си със Саудитска Арабия и ще подкрепи плановете за военната намеса на Кралството в Йемен.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Цветков

    3 0 Отговор
    Да го беше казал преди 5 години, сега всичко е към края си, хората са починали, други изнасилени, трети гледат кого да изнасилят в Европа, американският нобелов лауреат помогна за това със средства и оръжия
Новини по държави: