Last news in Fakti

8 Декември, 2016 20:35, обновена 8 Декември, 2016 22:06 2 741 0

7.7 по Рихтер удари Соломоновите острови, издадоха предупреждение за цунами

  • соломоновите острови-
  • земетресение-
  • трус-
  • цунами

Трус от 7.7 по Рихтер беше регистриран в района на Соломоновите острови

7.7 по Рихтер удари Соломоновите острови, издадоха предупреждение за цунами - 1

Предупреждение за "висока и опасна" вълна цунами бе издадено за жителите на Соломоновите острови, след като островната държава бе разтресена от мощно земетресение, съобщи Си Ен Ен.

Соломоновите острови, Папуа Нова Гвинея, Вануату, Науру, Нова Каледония, Тувалу, Кошрай могат да бъдат засегнати от високата вълна в близките часове, заявиха от Тихоокеанския център за предупреждения за цунами. По-късно от центъра заявиха, че се очаква евентуалното цунами да се вдихне на около 3 метра от порърхността на океана.

Земният трус, регистриран на около 70 километра от град Киракира, Соломоновите острови , е бил с магнитуд от 7.7 по скалата на Рихтер.

"Въз основа на всички налични данни, това земетресение може да създаде голяма вълна цунами, която може да причини огромни разрушения в крайбрежните райони", съобщиха още от Тихоокеанския център за предупреждения за цунами, който се намира в САЩ.

Само 25 минути по-късно, от Европейския средиземноморски сеизмологичен център обявиха, че втори трус с магнитуд от 5,9 по Рихтер е бил регистриран в същия район - на 57 км западно от град Киракира и на 190 км югоизточно от Хониара, столицата на Соломоновите острови.

Властите са започнали действия за спешна евакуация в редица крайбрежни селища, като жителите им се изтеглят към високите части във вътрешността на островите, съобщава Би Би Си.

Потребители в социалните мрежи пишат, че в някои квартали на столицата Хониара е спрял токът, но към момента няма данни за нанесени щети или разрушения.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА