9 Декември, 2016 21:02 1 999 15

Турция тръгва към президентска република

  • турция-
  • премени-
  • президент

Утре в парламента ще бъде представено предложение за промяна на конституцията

Утре турското правителство ще вкара за разглеждане в парламента проектозакон за разширяването на правомощията на президента Реджеп Ердоган, съобщи „Хюриет“.

Ердоган настоява за такива конституционни промени от 2014 г. насам. Очаква се ако промените бъдат приети, Турция да тръгне по пътя на президентската република.

Сред критиците на правителството има притеснения, че тези промени може да доведат до диктатура на Ердоган.

„Утре ние ще представим нашите предложения за промяна на конституцията. Продължаваме да работим за промяната на системата. Искаме да стабилизираме страната“ , заяви премиерът Бинали Йълдъръм.

Основните опозиционни партии - Републиканската народна партия и Демократичната партия се обявиха срещу промените.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дедо Шишарко

    8 2 Отговор
    Турция тръгва към култ към личността !Турция не е демократична държава за да бъде президентска република!Турция се връща в началото на 19 век и това е опасно за европейските ценности!Тази държава трябва да бъде изолирана и ясно да и бъде показано ,че не е оста на земното кълбо и почти нищо не зависи от нея!Това ,че ердоганя го вади голям,не значава,чеЕвропа трябва да му духа с палмови листа!Напротив!Санкциите трябва да са по големи от колкото за Русия, нищо ,че е член "обрязан" на НАТО!

    Коментиран от #7

  • 2 909 БЪЛГАРИЯ

    7 3 Отговор
    Турция тръгва към ФАЛИТА !
  • 3 Лио Уокър

    7 2 Отговор
    Турция да тръгва към ада.
  • 4 Do dedo sniq

    2 4 Отговор
    Kakvi eu cennosti be vie ste tapanari ili ste ne znaete ni6to ti kakvi cennosti jivee6??? Za6to ima tolhova tapi hora boje godpodi momenta germaniq okupator na sqkade pri4inata da si v eu.... govori eu cennosti boje ti gledai gursiq i germaniq vzeli sqkade i dava imigranti taka e evro cennosti ti jivee6 v bokluk te davat pari da ne im pre4i6...

    Коментиран от #5

  • 5 Mercedes-Benz

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Do dedo sniq":

    Помак, научи български! Колкото до фесовете, то нека изчакаме чичо Дони да се закълне!
  • 6 резак ташак

    3 1 Отговор
    Направо към султанска република да тръгне .
  • 7 Крилья Советов

    3 4 Отговор

    До коментар #1 от "дедо Шишарко":

    Много неща трябва, ама стиска ли й на Европа?!Защото Ердоган се възползва много успешно от ситуацията, възстанови си контактите в Либия, половината Африка му е в краката, а там са големите добивни проекти за природни богатства и ценни елеченти от Менделеевата таблица. Там е строителството, там ще е предстоящия икономически бум. Не в Европа! Турция е 15-та икономика в света, дами и господа, не е лукова глава! Ето ги добрите икономически връзки с Русия, ето я руската атомна централа, ето го "Турски поток", ето ги руските туристи и турските строители. Ето го и Иран наблизо. Ето я Шанхайската организация за сътрудничество и добрите условия за бизнес с Китай. А половината европейски автомобили се произвеждат или сглобяват в Турция. Една криза там и производството с месеци ще се забави или ще се оскъпи.

    Коментиран от #12

  • 8 Крилья Советов

    5 3 Отговор
    Култът към личността пък никога не си е тръгвал от Турция. Довчера портретите бяха на Мустафа Кемал, утре ще са на Ердоган. Не че нещо, ама довчера Турция не си позволяваше критики към САЩ, днес вече ги критикува много сериозно и се държи като равен с равен. Германците искаха депутати да пратят в "Инджирлик", турците им отказаха. Европа предизвика бесовете на Ердоган и го накара да търси развитие другаде. И той го намери, при това с голям успех. Вместо към криза, неговото управление ще изведе Турция от близо милиард БНП в долари до двойното му нарастване в следващото десетилетие, защото научи Турция да бъде лидер, създаде връзки с редица мюсюлмански държави, където Турция е образец за светско мюсюлманско общество и пример за подражание. Превърнаха се от регионална сила в сериозен авторитет.
  • 9 Крилья Советов

    5 4 Отговор
    Казвам ви тези неща, за да не се заблуждавате, че някой ще попречи на Ердоган. Лично той създаде турският пакт с Израел, пак той, в съдружие с Давутоглу, популяризира турската култура в цялата околна област - от Балканите до арабските страни. При предишните правителства и президенти Турция подсмърчаше като нас пред европейските порти. Появата на Ердоган измести фокуса доста надалеч от Европа.

    Лично за нас могъща Турция на границата е огромен проблем. Истинската причина турците да не са желани в ЕС е, че ще бъдат една от най-големите държави и икономики там, като с това влиянието им ще е огромно. 70 млн. души население с подобни езикови и етнически характеристики, при положение, че целият съюз е 500 млн. Представете си масово преселение на турци в някоя по-малка страна - направо унищожение!

    Коментиран от #10

  • 10 До крилушките

    2 3 Отговор

    До коментар #9 от "Крилья Советов":

    Баце, ти добре ли си ? Вземи почини, отмори малко !
  • 11 ИСТОРИК

    2 0 Отговор
    ПРИЯТЕЛИ НА ЕРДОГАН НЕ МУ ПУКА КАКВО МИСЛИ РАЯТА ЗА НЕГО !!! ТУРЦИЯ Е 15 ИКОНОМИКА В СВЕТА,ТУРСКАТА АРМИЯ Е НА 2 МЯСТО В НАТО ПО ВОЕННА МОЩ И 10-ТА В СВЕТА !!! ТУРЦИЯ СТРОИ ИНФРАСТРУКТУРА ЗА МИЛИАРДИ ДОЛАРИ А НИЕ РАЯТА СА РАДВАМЕ АКО НИ ЗАКЪРПЯТ ДУПКИТЕ ПО ПЪТИЩАТА !!! ЕДНО ВРЕМЕ СМЕ ПАСЛИ ОВЦЕТЕ НА ТУРЦИТЕ А КАТО ГЛЕДАМ НИВОТО НИ СЕГА ЗА ДРУГО НЕ СТАВАМЕ !!!ЕРДОГАН НИ Е ВИНОВЕН,ЧЕ СМЕ МЪРЗЕЛИВО И МНОГО КРАДЛИВО ПЛЕМЕ !!!КОГАТО НЕ НИ СТАНЕ ПАК ЕРДОГАН И ТУРЦИТЕ СА ВИНОВНИ !!! С ПРОКЛИНАНЕ РАЯТА НЯМА ДА ДОСТИГНЕ ДО НИВОТО НА ТУРЦИЯ А НАПРОТИВ ДОКАЗВА,ЧЕ ЗА ДРУГО НЕ СТАВА !!!
  • 12 Mercedes-Benz

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Крилья Советов":

    Смешник позитански, помня те троле как допреди няколко месеца плюеше по феса, понеже още не се бяха сдобрили батюшката и той, а сега суперлативи хахаха жалка история ейййй мани мани тцтцтцтц

    Коментиран от #13

  • 13 Крилья Советов

    1 2 Отговор

    До коментар #12 от "Mercedes-Benz":

    Нищо от написаното не си разбрал, моето момче! Аз не харесвам Ердоган, не харесвам и Турция, а ви казвам да не си затваряте очите пред нарастващата ѝ мощ. За едно десетилетие с Ердоган Турция се превърна от регионален фактор в регионална сила, а покрай действията ѝ сега, тя е на път да се превърне и в суперсила, подобно на САЩ, Китай, Русия, Бразилия, Индия и т.н. Разбира се, че се възхищавам на куража и уменията на Ердоган - та той успя такива неща, така тресна по масата на гейовете в Европа, че глупостите за "звучния шамар" са направо абсурдни!

    Хайде сега помисли малко дали България можеше и може да води такава политика, че нахалните гейове от Еврокомисията да бъдат постоянно на тръни. Можеше ли и България да бъде по-мъжествена и сериозна в исканията си, поне по подобие на Орбан? Някой да е санкционирал Орбан? Можеше ли България да изгради по-конкурентна и силна икономика? Можеше ли да сме регионална сила на Балканите, вместо да подсмърчаме като ци....чета?

    Може да не харесваш някого или нещо, но да уважаваш безпорните му качества. Това е!

    Коментиран от #15

  • 14 Сашо

    2 0 Отговор
    Никакви качества няма Ердоган. Има само една варварска наглост и с нея пробива подкрепян от милионите полухора от анадола .
    Само ще ви кажа че когато два лъва владеят една територия и се домъкне една нагла хиена да се прави на лъв, хиената си "заминава" .
    САЩ и Русия още ги тресе треската че са победителки от 2-та СВ, те си поделиха света . Коя е Турция ? Какво е ? Както се репчи така хубаво ще я смажат дружно , че хич няма да питат за турски поток, за централи , за коли , за фесове и манафи.
  • 15 Mercedes-Benz

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Крилья Советов":

    Можеше, всичко можеше, само че другарите си присвоиха държавата след 89-та направиха "Деморкатични" сили като СДС, БСП, НДСВ, ДПС, ГЕРБ и т.н. изпраха парите, приватизации али бали и положението в момента е факт!

    Колкото до феса, повярвай ми, не му остава много! Достатъчно е Европа да изтегли фабриките и да спре вноса на турски боклуци и този е ЧАО! Санкцийки ще има за всички от сърце, за новата година да друснем ний хорце! Доналд Тръмп много ги обича такива, както казах нека се закълне пък тогава ще видим!
Новини по държави: