11 Декември, 2016 00:45 3 436 8

НАСА разкрива мистерия около Слънцето (видео)

  • наса-
  • мистерия-
  • слънце-
  • корона

Учените все още се чудят защо короната на Слънцето е в пъти по-гореща от повърхността му

НАСА разкрива мистерия около Слънцето (видео) - 1
Стопкадър и видео: ScienceAtNASA

Кадри, получени от космическа обсерватория на НАСА, може да се окажат от ключоа важност в разкриването на мистерия, тормозила учените от 40-те години насам, а именно - защо външата атмосфера на Слънцето (короната) е по-гореща, отколкото видимата му повърхност.

Видимата повърхност на Слънцето е "приятно сгряваща" - около 5 500 градуса по Целзий. Короната на звездата обаче е от 200 до 500 пъти по-гореща.

Сега наблюденията от телескопа IRIS навеждат учените от НАСА на мисълта, че короната е частично загрята от спукванията на "топлинни бомби". Това явление е породено от взривяваща се енергия в магнитните полета, пресичащи се в слънчевата корона.

От 2013 година насам IRIS дава информация за активността в атмосферата на Слънцето.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гоа

    2 3 Отговор
    Пак ли студията в Калифорния, най-вече Холивуд откриват, заснемат и обясняват случващото се отвъд Земята?
  • 2 misli posle govori

    2 1 Отговор
    Аз съм завършил химическо у-ще и още от опитите със спиртните лампи бяхме забелязали, че когато поставим на едно ниво дъното на колбата и връхната точка на пламъка от лампата, тогава най-бързо завираше всяка проба.(Там даже точната тепм. бе 600градуса).
    Ей затова елементарна физика е- в тази точка се натрупва най-голямо количество топлина.Същото е и на границата междукосмическото пространство и края на Слънчевата система след облака на ОРТ, там е над 200 000 градуса по Целзий.Нашите Вояджър 1 и 2 почти сигурно ще изгорят
  • 3 Ха ха

    2 1 Отговор
    От дете зная,че върха на пламъка и най-горещ.Топлото лети нагоре.Тези бащи не са ли имали да ги учат. ..
  • 4 Гост

    3 0 Отговор
    Коментари 2 и 3 избиха рибата с разсъжденията си :)
    Не знам какви опити ви гонят в училище, но да сравнявате пламък в земната атмосфера, който гори благодарение на кислорода, с плазмата от слънцето, показва доста средновековно мислене!
    Поне да си бяхте направили труда да прочете статията и да проумеете, че повърхността на слънцето и неговата корона, са две съвсем различни неща!
    Короната се образува най-вече от изригванията и разкъсването на протуберансите, ама вие нали сте правили опити в училище, какво да ви обяснявам!
  • 5 misli posle govori

    0 1 Отговор
    знам какво изригва това е четвъртото състояние на материята "плазмата".Горивото е водород и хелий
    По интересно е горивото "хелии 3", един килограм от него може да осигури енергия колкото 1000мегаватов реактор за 50 години напред.
  • 6 Ха ха

    2 0 Отговор
    Нямам толкова време за писане,всичко е физика.Реакциите просто имат нужда от съответните условия за да се проявят-налягане,време (всичко зависи и от гравитацията).Ако целият процес се извърши в ядрото това ще е звезда от нов тип.Това си и термоядрен взрив.А паралели все пак има замисли се.Дори горивото не изгаря изцяло в цилиндрите,а в колектора.Ако и тк да става дума за множество взаимосвързани реакции.
    Това не е новина,а и и е с грешно заглавие.Тези неща не са за Факти бг,а за смислен и специализиран дебат.Тук просто се забавляваме.Поздрави на всички...
    П.с.а бащата е физик,та при наличие на време туковиж си намерил обща тема и с хората със средновековно мислене.
  • 7 misli posle govori

    0 1 Отговор
    Ама аз също съм човек наразах сланинката и я поръчсих с червено пиперче и нося на бъзик, киселото зеле се кълца от обед
  • 8 smolata

    2 1 Отговор
    Слънце - добро, аз харесва слънце, слънце гори космически кюмюр, ББ бута слънце по небето!!! Идиоти дето пишат по коментарите и форумите - лошо! Аз удари с камък идиоти! Митьо президент! Това, което се опитах да кажа е, че не съм сигурен, че при 5500 градуса говорим четвъртото агрегатно състояние - плазма. Логично е частиците с най-висока енергия да са най-подвижни и да могат да се отдалечават максимално от слънцето борейки се с гравитацията най-успешно(говорим за частици с реална маса, не фотони),а като загубят част от енергията си - да падат и да образуват самата повърхност, като биват заместени от по-високо енергиини такива, идващи от вътрешността, която е по-гореща. Моя си логика....