686 0

Връчиха Нобеловата награда за мир на колумбийския президент

Хуан Мануел Сантос бе награден за решителните и смели усилия, сложили край на 50 годишната гражданска война в страната

Връчиха Нобеловата награда за мир на колумбийския президент
Снимка АП/БТА
Милена Трачева

Колумбийският президент Хуан Мануел Сантос получи своята Нобеловата награда за мир за 2016 г. на специална церемония в кметството на шведската столица Осло.

Сантос бе удостоен с престижното отличие заради постигнатото мирно споразумение с бунтовниците от Революционните въоръжени сили на Колумбия (ФАРК), което сложи край на 52-годишната гражданска война, отнела живота на повече от 200 000 души.

На днешната церемония Сантос получи златен медал, грамота и чек за 8 милиона шведски крони ( 870 000 щатски долара).

Нобеловият комитет нарече Сантос "движещата сила" зад мирното споразумение, под което правителството и бунтовниците от ФАРК положиха подписите си преди месец.

Получавайки наградата Сантос заяви, че тя е дала тласък на "невъзможната мечта" за край на половин вековната гражданска война в страната му.

Приемайки наградата, Сантос заяви, че тя е "дар от небето" и я посвети на всички колумбийци, особено на 220 000 убити и 8 милиона разселени заради най-дългия конфликт в западното полукълбо.

"С това споразумение, можем да кажем, че американският континент - от Аляска до Патагония - е земя на мир", каза президентът.

Швеция


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай