Last news in Fakti

10 Декември, 2016 17:02 1 954 0

Церемонията по връчването на Нобеловите награди

  • церемония-
  • нобелови награди-
  • нобелова награда-
  • осло-
  • стокхолм

Всяка година от 1901 г. насам събитието се провежда на 10 декември

Церемонията по връчването на Нобеловите награди - 1

От 1901 г. насам церемонията, на която нобеловите лауреати получават наградите си, се провежда на 10 декември — годишнината от смъртта на Алфред Нобел. От тогава до днес 911 нобелови лауреати са получили 579 награди.

По волята на шведския изобретател, описана в завещанието му, открито след смъртта му през 1896 г., Нобеловите награди по физика, химия, медицина и литература се връчват в Стокхолм, Швеция, докато Нобеловата награда за мир се дава в Осло, Норвегия.

От 1969 г. Насам, на церемонията в Стокхолм, се присъжда и една допълнителна награда — тази на Шведската банка, която се присъжда за заслуги в областта на икономическите науки и е в памет на Алфред Нобел. Наградата е учредена през 1968 г. от Шведската банка, най-старата централна банка в света (основана 1668) в деня на нейната 300 годишнина.

Церемонията в Стокхолм, почти без изключения, от 1926 г. насам, се състои в Концертната зала на града. Церемонията в Осло, в продължение на много години се е провеждала в Нобеловия институт. От 1947 до 1990 г., наградата се връчва в залата на Университета в Осло, но през 1990 г. събитието се премества в кметството на Осло.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА