916 2

Решаващи избори за Македония

Вотът трябва да сложи край на продължаващата две години и половина политическа криза в страната

Снимка: БТА/АР
Снимка: БТА/АР
Анатоли Стайков

В Македония се произвеждат предсрочни парламентарни избори, които трябва да сложат край на продължаващата вече две години и половина политическа криза в страната.

Проучванията на общественото мнение дават преднина с около 12 процента на управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ, обвинявана от опозиционния Социалдемократически съюз /СДСМ/ в авторитаризъм и корупция.

Етническите албанци съставляват една четвърт от населението от около два милиона души в Македония и техният вот има значително влияние върху формирането на новото правителство. В албанския лагер с най-голямо доверие се ползва партията на Али Ахмети Демократичен съюз за интеграция, следвана от партия Беса и Демократичната партия на албанците.

Почти 1,8 милиона регистрирани гласоподаватели ще избират 123 депутати в еднокамарния парламент. Общо шест политически партии и пет коалиции участват в изборите, а три парламентарни места са резервирани за диаспората.

Избирателните секции отвориха в 7 часа (8 часа българско време). Гласуването приключва в 19.00 часа.

Република Македония


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Makedonec
  Отговор
  1 11:54  11.12.16
  Етническите албанци вМакедония са 16.9%. Стига глупости продажници едни. Кой ви плаща да ги изкарвате повече. За що албанците не искат преброяване? Чакат някой продажник като Заев с фалшификат да ги изйара 25 %. Жалко че ги манипулирарте обикновените Българи.

  Коментиран от #2

 • Бугарин
  Отговор
  2 19:47  11.12.16

  До коментар #1 от "Makedonec":

  По данни на Държавния завод за статистика в Скопие, в Македония децата в 4 клас са 40 % албанчета, а над 50 % от новородените деца за 2015 г. са с мюсюлманско вероизповедание. Това са реални факти.

Напиши коментар:


Публикувай