Last news in Fakti

11 Декември, 2016 20:33 1 495 1

Гласуването в Македония приключи без инциденти (Снимки)

  • македония-
  • избори

Резултатите ще бъдат съобщени около 21 часа местно време (22.00 часа българско)

Гласуването в Македония приключи без инциденти (Снимки) - 1
Снимки: БТА/АР

Приключи изборният ден в съседна Македония. Според наличната към момента информация вотът е преминал спокойно.

Избирателната активност на предсрочните парламентарни избори в Македония до 17 часа местно време /18 часа българско/ е 60,38 процента, съобщи Държавната изборна комисия /ДИК/, цитирана от македонската Нова ТВ.

Гласуването в Македония приключи без инциденти (Снимки)

Гласуването в Македония приключи без инциденти (Снимки)

В момента тече преброяването на гласовете. Резултатите ще бъдат съобщени около 21 часа местно време (22.00 часа българско).

До ДИК са изпратени 335 жалби от граждани, чиито оплаквания са предимно за това, че имената им не фигурират в избирателния списък. Жалбите бяха отхвърлени, защото в ДИК са установили, че става въпрос за граждани, които се намират в списъка със спорно вписване и не са подали навреме декларации за това. За тази процедура имаше кампанията преди изборите и самите граждани не са информирали компетентните институции за проблема, казват от ДИК.

Гласуването в Македония приключи без инциденти (Снимки)

Лидерът на управляващата в Македония партия ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски гласува по-рано днес, след което призова избирателите да го последват.

"Две години и половина сред последните избори гражданите трябва да излязат и да кажат мнението си за това как и в каква посока трябва да се движи Македония през следващите години", каза той. Груевски изрази задоволство, че изборите протичат нормално, честно и демократично и няма информации за никакви сериозни проблеми.

Гласуването в Македония приключи без инциденти (Снимки)

Председателят на опозиционния Социалдемократически съюз /СДСМ/ Зоран Заев, който гласува в Струмица, чийто кмет е, каза, че днешният ден е исторически за Македония и гражданите й и изрази увереност, че довечера ще обяви победа.

Предсрочните парламентарни избори трябва да сложат край на продължаващата вече две години и половина политическа криза в страната.

Проучванията на общественото мнение дават преднина с около 12 процента на управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ, обвинявана от опозиционния Социалдемократически съюз /СДСМ/ в авторитаризъм и корупция.

Гласуването в Македония приключи без инциденти (Снимки)

Етническите албанци съставляват една четвърт от населението от около два милиона души в Македония и техният вот има значително влияние върху формирането на новото правителство. В албанския лагер с най-голямо доверие се ползва партията на Али Ахмети Демократичен съюз за интеграция, следвана от партия Беса и Демократичната партия на албанците.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Има Македония защото няма България

    0 1 Отговор
    Днес има несъществуваща нация Македония, защото няма истинска твърда, ясна и недвусмислена българска държавна позиция по българската географска местност Македония някога предадена към Югославия. Днес няма Югославия, следователно причина за завръщането на българската територия обратно към България НЯМА! Причината е импутентните безлични продажни политици ! Митов, Бойко, Плевнелиев? Кой от тях показа политическа воля? Е как ще си върнем исконни наши земи? Ех да беше Кубрат днеска жив!
Новини по държави: