751 0

Приключи изборният ден в Румъния

Според предварителните данни Социалдемократическата партия печели изборите

Снимки АП/БТА
Снимки АП/БТА
Милена Трачева

Приключи изборният ден в Румъния, където днес се проведоха парламентарни избори.

Избирателната активност до 21:00 ч., когато бе обявен край на изборния ден, активността е била 39.49%, съобщи Централната изботна комисия в страната, цитирана от румънската информационна агенция AGERPRES.

Сподер данните от предварително допитване, извършено от социологическата агенция IRES в 20:00 часа местно време, и публикувано след 21:00 часа, Социалдемократическата партия на Румъния (СДП) печели печели убедително днешните парламентарни избори.

Според анкетата СДП получава 45,8% от гласовете, след нея се нарежда Национално - либералната партия (НЛП) с 20.8%, новата партия “Съюз за спасение на Румъния“ е получила 9,2% от вота. Алиансът на либералите и демократите (АЛДЕ) е събрал 6,3% от гласовете.

Друг екзит пол, оповестен от телевизионния канал Realitatea, СДП печели изборите с 44% от гласовете, втора е НЛП с 22%; трети се подрежда "Съюз за спасение на Румъния" с 10% от вота, следван от АЛДЕ с 5,5% от гласовете.

Централната избирателна комисия (ЦИК) на Румъния отчете слабо начало и слаб завършек на днешните избори. Първите данни за избирателната активност в страната бяха оповестени след 9:00 часа сутринта. Според тях, през първите 2 часа от началото на изборите едва 2,58% от имащите право на глас са пуснали своя вот. В края на изборния ден, час преди секциите да затворя, от ЦИК са отчели, че избирателната активност в страната е била 38,65%.

Днес около 18 300 000 румънски граждани имаха право да изберат 450 депутати — 312 в долната и 138 в горната камара, които да ги управляват през следващите 4 години.

Румъния


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай