1 090 2

Разработват кораб за по-кратки междузвездни пътувания

Пътуването до най-близката съседна на Земята звезда е сведено до само 20 години

Разработват кораб за по-кратки междузвездни пътувания
Снимка: БТА/ AP
Денис Джамбазов

НАСА работи заедно с Корейския институт за наука и технологии (KAIST) по разработването на малък космически кораб от един-единствен силициев чип. Тази иновативна идея може да съкрати чувствително междузвездните пътувания, съобщи МегаВселена.

Проектът беше представен на международна среща в Сан Франциско с уверението, че корабът с единичен силициев чип може да устои на интензивната космическа радиация, на която ще бъде изложен в космоса.

За да подсигурят оцеляването, учените смятат да използват експериментална технология на KAIST от транзистор с нановлакна. Вместо използваните обикновено фино оформени каналчета, той използва нанопроводници за транзисторни канали. Добавен е допълнителен контакт, който позволява протичането на ток. Той от своя страна „поправя“ всяка щета нанесена от радиацията чрез нагряване на канала. Затова новата технология е определяна като „самолекуваща се“.

При този „нанокораб“ пътуването до най-близката съседна на Земята звезда е сведено до само 20 години, тъй като чипът може да се движи с 1/5 от скоростта на светлината. 20 години са огромна стъпка напред в сравнение с продължителността на пътуването, която науката е способна да осигури към днешна дата.

Този транзистор с нанопроводници е идеален за космически пътувания, казват от KAIST, заради относителния му имунитет към космическите лъчи и малкия размер.

Новият чип е много по-ефективен и от гледна точка на цената. „Ако можеш да замениш 500 нанометра с техника от само 20 нанометра, тогава падат и размерът и теглото“, заяви водещият изследовател в разработката Янг-Кю Чой.

Разбира се, много от тази нова технология е все още на експериментално ниво и пращането на първия кораб с единичен силициев чип в космоса ще изисква големи инвестиции както в пари така и в познание.

САЩ


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • дднен
  Отговор
  1 02:43  13.12.16
  Що не натоварят всички сегашни политици на него от цял свят и да ги пратят да колонизират Марс. А ние тук все някак ще се оправим и без тях!
 • Шляхтиц
  Отговор
  2 11:28  13.12.16
  Напълно Те подкрепям. Поне в нашата държава към власт се стремят и стават политици хора, които за нищо друго не стават, освен за грабители, измамници и престъпници.

Напиши коментар:


Публикувай