12 Декември, 2016 18:44 2 986 11

Ислямистите в Сирия убиват с българско оръжие

  • ислямистите-
  • сирия-
  • убиват-
  • българско-
  • оръжие

Откриха оръжие, произведено от ВМЗ-Сопот, в склад на бунтовниците в Алепо

Ислямистите в Сирия убиват с българско оръжие - 1
Снимки: Труд

Ислямистите в Сирия убиват с българско оръжие, съобщи „Труд“.

Ракета, изстреляна от бунтовниците в Източен Алепо, едва не уби екипа ни, докато снимахме сраженията в контролираната от сирийската армия част от града. Радостта ми от щастливата случайност от 50 м между нас и ракетата беше бързо изместена от чувството за гняв и ужас, когато разбрах, че оръжието е българско – една от стотиците ракети ГРАД, които ежедневно убиват десетки цивилни в Алепо, разказва репортерът на „Труд“ Диляна Гайтанджиева, която откри оръжие, произведено от ВМЗ-Сопот, в склад на бунтовниците в Алепо.

След месеци под обсада от силите на сирийската армия и въздушна атака от руски изтребители бунтовниците отстъпиха от позициите си. Екипът ни влезе в Стария град на Алепо, който в продължение на 5 г. беше под контрола на ислямистите от Ал Нусра. Групировката беше обявена за терористична от Съвета за сигурност на ООН заради връзки с Ал Кайда.

В една от изоставените къщи открихме таен склад за оръжие на джихадистите. На три метра под земята намерихме десетки сандъци със снаряди, на които като производител е посочен българският оръжеен завод ВМЗ-Сопот, и 122-милиметрови ракети ГРАД с произход България. Тези ракети с обсег на действие до няколко километра са сред най-смъртоносните за цивилното население на Алепо, тъй като падат в жилищните квартали. Освен тях джихадистите са използвали български боеприпаси с калибър 73 мм за противотанкови оръдия и противотанкови снаряди с калибър 40 мм за РПГ.

Износител на боеприпасите е частната оръжейна фирмата „Аркус“ – АД, гр. Лясковец, а на етикетите върху сандъците с оръжия има български имена – Иванов и Димитрова. Според документите, които открихме, тези боеприпаси са подготвени за износ от България през юли и октомври 2015 г., разказва още Гайтанджиева.

Освен този склад сирийската армия откри още 8 склада с оръжия, изоставени от бунтовниците. Според източници на „Труд“ само в Стария град на Алепо са намерени 2 млн. снаряди за тежка картечница и 4 хил. ракети ГРАД с произход България.

Според военни експерти оръжието, което ислямистите са изоставили след изтеглянето си, е било достатъчно за продължаване на сраженията с още 2 г. За 5 г. война тук са загинали над 10 000 цивилни, а 100 000 са ранени само в Алепо. Част от жертвите са убити с българско оръжие.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 909 БЪЛГАРИЯ

    2 4 Отговор
    Ей това е пак България намесена ! Е поне за това няма атентати в България ,че им продаваме оръжие ! Ами товае бизнес майка ! Войната е бизнес и лайнява политика ! И лошото е, че убиват невинни граждани а не политици !
  • 2 Влади

    6 2 Отговор
    Ау каква изненада! Май че от вчера България продава оръжие на всякакви терористи и пр. престъпни режими навсякъде по света!
  • 3 анализатор

    2 5 Отговор
    а какво искате само американците ли да печелят от търговия с оръжие-нека и българите да гушнат-бюджета ще нарасне пенсиите ще увеличат
  • 4 onq s konq

    1 12 Отговор
    По стара социалистическа традиция България по примера на СССР въоръжава световните терористи.Преди бяха Никарагуа,Ирак и още мн други,сега пък тия.Но съм убеден за себеси-ПО-ДОБРЕ ДА ГИ ВЪОРЪЖАВА,ОТКОЛКОТО ДА ТИ ИЗБИВА СЪС САМОЛЕТИ,РАКЕТИ,ДРОНОВЕ,ХИМ ОРЪЖИЕ И Т.Н.
  • 5 Петър

    7 1 Отговор
    Това са противотанкови те тъй наречени РПГ които убиха на полигон в България при изпитание Американски агенти на ЦРУ които уж се явиха като частна фирма която препродава оръжие от бедна България за продажба в Сирия на джихадистите Това е така защото официално Вашинктон е забранил държавна продажба но не и частни фирми да извършват продажба на оръжие за джихадиститеИ сега от посредника няма и следа остават фабричните номера и главния виновник за поддръжката България
  • 6 Гад

    2 5 Отговор
    Ако не са Български щяха да са други. С тия петродолари нямаше да останат без оръжие. И нали не си мислите, че са продадени директно на Ислямска държава тези оръжия? Купувачите са или Катар, или Саудитска Арабия или някой друг в региона, който ги е препродал.
  • 7 Е разгеле, най- сетне!

    0 0 Отговор
    Баш пехливаните правят бизнес и гушкат каймета а абдалите да се оправят с мигранти и циганета. Този 21ви Век мирише на кръв, мизерия, мъки и страдания. Народа доверчив, наивно-прост, живота от ден на ден тежък и тежък. Като няма прокопсия - плюл съм в тази орисия. И с такава управа - май...та и на таквъз държава!
  • 8 На бареков ....

    1 0 Отговор
    На Тая диляна, която въвлече държавата в дипломатически скандал по време на преговорите с Шенген - на нея ли ще вярвате. Дето "разледва" любовниците си снимайки ги в гръб и обяснява какви страшни бандити са! На БАРЕКОВ подлогата!?

    Хора, осъзнайте се!
    http://www.lubamanolova.info/analizi/2015/2887-eh-dilyana-eh-gaytandzhieva-pisanoto-ostava
  • 9 Браво

    1 1 Отговор
    Дайте да затвориме ВМЗ СОПОТ и готово.
    Ще угодим и на госпожата, пък и на амириканците.
    Затова е завод, затова се работи, хората се трудят и не са убили никого. Като не и харесва да не хори в Сирия, а да си прави бибитки за износ :))))
  • 10 cesar

    0 0 Отговор
    Убиват единствено и само хората.Оръжието е стока !
  • 11 cesar

    0 0 Отговор
    Убиват единствено и само хората.Оръжието е стока !