2 091 8

Горбачов: Ако на стената има пушка, то тя ще гръмне

Русия и САЩ трябва да си сътрудничат, категоричен е Горбачов

Горбачов: Ако на стената има пушка, то тя ще гръмне
Снимка: БТА/ AP
Денис Джамбазов

Бившият съветски лидер Михаил Горбачов предупреди, че ако Русия и САЩ не си сътрудничат, то това може да повиши напрежението в световен мащаб.

В интервю за „Асошиейтед прес“ Горбачов цитира прочутата фраза на Чехов, че ако на стената е окачена пушка, то тя рано или късно ще гръмне.

„Ако ние (със САЩ) не си сътрудничим, ако няма съвместни усилия и диалог, всички ще се въоръжат. Ако на стената в първо действие е окачена пушка, то в последно действие тя ще гръмне“, заяви бившият лидер.

Той подчерта, че светът има нужда от взаимно сътрудничество между Вашингтон и Москва, защото заедно те могат да го поведат „по нов път“.

Михаил Горбачов каза също така, че новоизбраният американски президент Доналд Тръмп няма политически опит, но това може да е за добро. Горбачов определи Путин като „достоен президент“, заслужаващ доверие и доказал, че е силна личност.

Михаил Горбачов обвини и западния „триумфализъм“ след разпадането на СССР като ключов фактор за напрежението между Русия и Запада.

Бившият съветски лидер добави, че Москва иска да има приятелски отношения с Вашингтон, но това е трудно, когато бива лъгана и мамена.

Междувременно Горбачов заяви в интервю за ТАСС, че Съветският съюз не може да бъде върнат, но не изключи възможността да бъде създаден нов съюз. „Със старите граници, със същите държави и на основата на свободната воля. Смятам, че нов съюз е възможен“, заяви Горбачов.

Русия

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Тито
  Отговор
  1 07:48  13.12.16
  Мирът в целия свят се държи само и единствено на ядреният потенциал на Русия и САЩ.Затова след ВСВ досега не е имало глобален конфликт,и точно затова САЩ разспалват малки и локални войни.От една страна икономиката им се нуждае постоянно от войни-от друга страна глобална война ще е края на цялото човечество-факт.Затова САЩ са избрали тактиката на"златната среда".И точно тази тактика им носи хем пари във военната индустрия,хем природни ресурси на съответните държави,хем решават политически проблеми-външни и вътрешни.Новата им тактика на управляемият хаос,се оказа губеща-неконтролируема.Затова и е нужен баланс м/у великите сили-и във никакъв случай еднополюсен режим...това е пагубно за целият свят.
 • бббббб
  Отговор
  2 08:22  13.12.16
  Най-големия предател дава акъл.
 • Шляхтиц
  Отговор
  3 11:02  13.12.16
  Подкряпам напълно писанато в предния коментар. Светът се изпълни с глупави, недоносчета, появили се на този свят с медицинска помощ и съществуващи на този свят благодарение на медицината, които нито знаят за какво съществуват, още по-малко могат да си дадат какво вършат и какво правят. По мое, с нищо не ангажиращо НИКОГО И С НИЩО,мнение, Горбачов ще остане в историята като един ВЕЛИК ДЪРЖАВЕН РЪКОВОДИТЕЛ. СОЦИАЛНИЯТ, СОЦИАЛИСТИЧЕСКИЯТ, КОМУНИСТИЧЕСКИЯТ СТРОЙ, рано или късно ще се върне, стига само планетата ЗЕМЯ още да я има в космическото пространство. Държави като ШВЕЦИЯ, ФИНЛАНДИЯ, НОРВЕГИЯ, отдавна са построили СОЦИАЛИЗЪМА. Проблемът според мен е, че в нашите държави към властта се стремят гладни въшки не видяли, а като видяли, яли, яли, че се нас...рали. Където е текло, пак ще тече. Веднаж имало ли е социлизъм, пак ще го има, разбира се, ако има и планета ЗЕМЯ. Двеста, триста, петстотин години са по-малко от миг от живота на планетата ЗЕМЯ. НА ЗДРАВЕ. ДО КАТО Е ЖИВ ЧОВЕК И ЧИТАВ, ТОЙ ТРЯБВА ДА ЧЕРПИ. РАЗБОЛЕЕ ЛИ СЕ, ДА СТЯГА КУРБАНА.
 • БАЙ ГАН4О
  Отговор
  4 12:03  13.12.16
  Кой беше тоя и защо говори от името на Русия.Белязан предател,при това много,ама много глупав
 • Варна
  Отговор
  5 12:29  13.12.16
  Последно разбрах, че този живее в Англия, просто защото в Русия има много желаещи да го сурвакат. Пита се в задачата, обаче от какво се издържа един бивш държавник.
 • Иван
  Отговор
  6 12:53  13.12.16
  Защо все комунистите искат да управляват светс? Защо горното, искат да го правят с Америка? А не с Китай, Индия...!
 • сербез путин
  Отговор
  7 19:19  13.12.16
  НАЙ-ВЕЛИКИЯ ПОЛИТИК НА НАШЕТО ВРЕМЕ !!! АКО НЕ БЕШЕ ТОЙ ЩЯХМЕ И ДО ДЕН ДНЕШЕН ДА РАБОТИМ ЗА 50$ И ДА ЧАКАМЕ 20 ГОДИНИ ЗА ЖИГУЛИ....!!!
 • СССР
  Отговор
  8 20:55  13.12.16
  И ДА СЕДИМ ПО 14 ДЕНА НА МОРЕТО СЪС ЗАКУСКА, ОБЕД( първо,второ,трето) И ВЕЧЕРЯ ДОКАТО НИ ПИСНЕ ОТ ПОЧИВКА!!!

Напиши коментар:


Публикувай