1 204 4

Станишев в Сюлеймания: Битката срещу Ислямска държава е и за свободата на Европа

ПЕС събра прогресивни партии от Европа и Близкия Изток в Иракски Кюрдистан

Станишев в Сюлеймания: Битката срещу Ислямска държава е и за свободата на Европа
Венцислав Михайлов

„ПЕС е единствената европейска партия, която системно общува на политическо ниво с нейните партньори в региона. Стремим се да бъдем максимално близо до случващото се, вместо да слушаме преразкази в офисите си. Срещаме се лице в лице с лидерите в региона, с хората, които водят ежедневната битка срещу Ислямска държава, с бежанците, които са загубили дома и поминъка си.”, заяви председателят на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев по време на форум.

Конференцията “Предизвикателството да завършиш един конфликт: да защитим свободата от терора, да предпазим бежанците и да положим усилия за демократичното развитие на региона“ е втора след проведената миналата година в Ливан. Тя е по теми, свързани с тероризма, бежанците и вътрешно разселените лица, както и с демократичното развитие на страните от региона.

„За повечето хора бежанците са проблем само за Европа, но това не е така – в съседните на Сирия страни те са няколко милиона. Огромен е и броят на вътрешно разселените лица, включително в Ирак. Повечето смятат, че тероризмът е проблем само в Европа, но това също не е вярно. Не трябва да забравяме, че битката срещу Ислямска държава се води и тук, в Ирак, където големи територии около Киркук бяха отвоювани именно с цената на много жертви от кюрдските бойци пешмерга. Безценна е и тяхната роля в операциите при Тикрит и Мосул. Тази битка е битка и за нашата свобода – за свободата на Европа.”, допълни Станишев.

„Победата на бойното поле обаче няма да бъде достатъчна. Истинската битка тогава тепърва ще започне – битка с идеологията на тероризма, за сърцата и умовете на хората, за правото на демократично развитие. Необходим ни е план за предотвратяване на възпроизвеждането на Ислямска държава, която процъфтява в региони с ниско икономическо развитие, социални неравенства, етнически и религиозни противоречия. Именно тук е ролята на Европа – нашият горчив опит може да послужи за урок как да живеем заедно в мир и разбирателство”, каза още той.

В конференцията взеха участие и заместник-председателят на ПЕС Джен Роаял, председателят на ПЕС-Жени Зита Гурмай, редица членове на Европейския парламент и на националните парламенти от страни-членки на ЕС, политически лидери от региона на Близкия Изток и Северна Африка, представители на Арабския социалдемократически форум, неправителствени организации и агенции на ООН и др.

В рамките на посещението си Станишев проведе и двустранна среща със заместник-министър председателя на Иракски Кюрдистан Кубад Талабани, по време на която бяха обсъдени както политическото сътрудничество, така и европейската помощ за бойните действия и за икономическото възстановяване на региона. След срещата Станишев сподели: „Г-н Талабани специално отбеляза интереса на неговото правителство към български ескперти в редица области и потенциала за по-активни бизнес връзки. С оглед на ситуацията, нашето отсъствие тук е необяснимо”.

Посетени бяха и бежански лагери в близост до Арбат и Пешмерга.

Ирак


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Пеньо
  Отговор
  1 13:41  13.12.16
  Станишко оправи България и сега е ред на Ирак!
 • Българе
  Отговор
  2 14:07  13.12.16
  Ееее свикна на рязан в ДПС и сега търси такъв и при кюрдите!!
 • Изкуство е да плюеш там дето целуваш
  Отговор
  3 16:27  13.12.16
  Та нали САЩ и ЕС финансират ИР да води борба с Русия и Сирия. Чудна работа на кого да вярваш?
 • Петър
  Отговор
  4 16:36  13.12.16
  Щом тоя е там ,тия хубаво няма да видят .

Напиши коментар:


Публикувай