Last news in Fakti

13 Декември, 2016 13:10 1 528 4

Станишев в Сюлеймания: Битката срещу Ислямска държава е и за свободата на Европа

  • пес-
  • сергей станишев-
  • бежанци

ПЕС събра прогресивни партии от Европа и Близкия Изток в Иракски Кюрдистан

Станишев в Сюлеймания: Битката срещу Ислямска държава е и за свободата на Европа - 1

„ПЕС е единствената европейска партия, която системно общува на политическо ниво с нейните партньори в региона. Стремим се да бъдем максимално близо до случващото се, вместо да слушаме преразкази в офисите си. Срещаме се лице в лице с лидерите в региона, с хората, които водят ежедневната битка срещу Ислямска държава, с бежанците, които са загубили дома и поминъка си.”, заяви председателят на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев по време на форум.

Конференцията “Предизвикателството да завършиш един конфликт: да защитим свободата от терора, да предпазим бежанците и да положим усилия за демократичното развитие на региона“ е втора след проведената миналата година в Ливан. Тя е по теми, свързани с тероризма, бежанците и вътрешно разселените лица, както и с демократичното развитие на страните от региона.

„За повечето хора бежанците са проблем само за Европа, но това не е така – в съседните на Сирия страни те са няколко милиона. Огромен е и броят на вътрешно разселените лица, включително в Ирак. Повечето смятат, че тероризмът е проблем само в Европа, но това също не е вярно. Не трябва да забравяме, че битката срещу Ислямска държава се води и тук, в Ирак, където големи територии около Киркук бяха отвоювани именно с цената на много жертви от кюрдските бойци пешмерга. Безценна е и тяхната роля в операциите при Тикрит и Мосул. Тази битка е битка и за нашата свобода – за свободата на Европа.”, допълни Станишев.

„Победата на бойното поле обаче няма да бъде достатъчна. Истинската битка тогава тепърва ще започне – битка с идеологията на тероризма, за сърцата и умовете на хората, за правото на демократично развитие. Необходим ни е план за предотвратяване на възпроизвеждането на Ислямска държава, която процъфтява в региони с ниско икономическо развитие, социални неравенства, етнически и религиозни противоречия. Именно тук е ролята на Европа – нашият горчив опит може да послужи за урок как да живеем заедно в мир и разбирателство”, каза още той.

В конференцията взеха участие и заместник-председателят на ПЕС Джен Роаял, председателят на ПЕС-Жени Зита Гурмай, редица членове на Европейския парламент и на националните парламенти от страни-членки на ЕС, политически лидери от региона на Близкия Изток и Северна Африка, представители на Арабския социалдемократически форум, неправителствени организации и агенции на ООН и др.

В рамките на посещението си Станишев проведе и двустранна среща със заместник-министър председателя на Иракски Кюрдистан Кубад Талабани, по време на която бяха обсъдени както политическото сътрудничество, така и европейската помощ за бойните действия и за икономическото възстановяване на региона. След срещата Станишев сподели: „Г-н Талабани специално отбеляза интереса на неговото правителство към български ескперти в редица области и потенциала за по-активни бизнес връзки. С оглед на ситуацията, нашето отсъствие тук е необяснимо”.

Посетени бяха и бежански лагери в близост до Арбат и Пешмерга.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пеньо

    3 1 Отговор
    Станишко оправи България и сега е ред на Ирак!
  • 2 Българе

    1 2 Отговор
    Ееее свикна на рязан в ДПС и сега търси такъв и при кюрдите!!
  • 3 Изкуство е да плюеш там дето целуваш

    1 0 Отговор
    Та нали САЩ и ЕС финансират ИР да води борба с Русия и Сирия. Чудна работа на кого да вярваш?
  • 4 Петър

    3 0 Отговор
    Щом тоя е там ,тия хубаво няма да видят .
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Афганистан, Новини Албания