Last news in Fakti

13 Декември, 2016 20:18 1 432 4

Кой подпомага германските салафити?

  • германия-
  • салафити-
  • подпомага

Религиозни организации от Саудитска Арабия, Катар и Кувейт очевидно се опитват да разпространяват в Германия фундаменталистка и назадничава версия на исляма.

Религиозни организации от Саудитска Арабия, Катар и Кувейт очевидно се опитват да разпространяват в Германия фундаменталистка и назадничава версия на исляма. До този извод стигат двете германски разузнавания.

Информацията за целите на въпросните религиозни организации разпространиха днес германските "Зюддойче цайтунг", НДР и ВДР. Трите медии се позовават на междинните резултати от разследване на външното и на вътрешното разузнаване, което има за цел да покаже доколко страни от Персийския залив подпомагат германски салафити. И двете разузнавания предполагат, че салафитските мисионерски организации ще засилят своята активност в Германия.

"Дългосрочна стратегия за засилване на влиянието"

Тайните служби разполагат с достатъчно доказателства, че организации като кувейтската "Revival of Islamic Heritage Society" (RIHS), катарската "Shaykh Eid Charity Foundation" и саудитската "Muslim World League" финансират изграждането на джамии и учебни центрове за германските салафити. В доклада на двете разузнавания се казва, че става дума за "дългосрочна стратегия за засилване на влиянието".

Кувейтската организация RIHS например се е опитала да изгради салафитски център в германската провинция Баден-Вюртемберг. В крайна сметка проектът е бил спрян - след намеса на полицията. RIHS и другите организации официално твърдят, че отхвърлят всяка форма на насилие и тероризъм. Но в цитирано от "Зюддойче Цайтунг" становище на германското вътрешно разузнаване се казва, че при RIHS "не се наблюдава последователно разграничаване между мисионерския и джихадисткия салафизъм". Според информация на АРД, двете германски разузнавания предполагат, че религиозните организации от Персийския залив подкрепят по всяка вероятност и склонни към насилие салафитски структури. Доказателства обаче няма.

Над 9 000 салафити само в Германия

Германското правителство за пореден път призова преди всичко Саудитска Арабия да прекрати подкрепата си за радикални ислямисти в Германия. Правителството в Рияд се позова на свой ред на независимостта на религиозните организации и движения. Според тайните служби обаче, тези движения "са тясно обвързани с държавните структури в своите страни". В случая със Саудитска Арабия например "мисионерството си остава част от външната политика на страната", твърдят двете германски разузнавания и предупреждават, че по всяка вероятност религиозните организации от Персийския залив ще разширят дейността си не само в Германия, но и в цяла Европа. По данни на тайните служби, салафитската сцена в Германия обхваща понастоящем над 9 000 души.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Любопитен

    8 1 Отговор
    " Религиозни организации от Саудитска Арабия, Катар и Кувейт очевидно се опитват да разпространяват в Германия фундаменталистка и назадничава версия на исляма"
    А вие напредничава версия на исляма познавате ли?
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 батко бугар

    10 1 Отговор
    Аз лично, пък предполагам и останалите ще се съгласят, не познавам напредничава версия на исляма. За доказателства - просто се разходете из Родопите и ще разберете, какво прави исляма, когато му противоречиш и той - разбирай те - е по-силния на момента. За бавностоплящите - резултата от „напредничавата“ версия на исляма са нашите българо-мохамедани. Просто ислямът е религия на БОКЛУЦИ.
  • 4 да го кажем направо

    1 1 Отговор
    Как кой?--МЕРКЕЛ....
Новини по държави: