1 089 4

Кой подпомага германските салафити?

Религиозни организации от Саудитска Арабия, Катар и Кувейт очевидно се опитват да разпространяват в Германия фундаменталистка и назадничава версия на исляма.

Deutsche Welle

Религиозни организации от Саудитска Арабия, Катар и Кувейт очевидно се опитват да разпространяват в Германия фундаменталистка и назадничава версия на исляма. До този извод стигат двете германски разузнавания.

Информацията за целите на въпросните религиозни организации разпространиха днес германските "Зюддойче цайтунг", НДР и ВДР. Трите медии се позовават на междинните резултати от разследване на външното и на вътрешното разузнаване, което има за цел да покаже доколко страни от Персийския залив подпомагат германски салафити. И двете разузнавания предполагат, че салафитските мисионерски организации ще засилят своята активност в Германия.

"Дългосрочна стратегия за засилване на влиянието"

Тайните служби разполагат с достатъчно доказателства, че организации като кувейтската "Revival of Islamic Heritage Society" (RIHS), катарската "Shaykh Eid Charity Foundation" и саудитската "Muslim World League" финансират изграждането на джамии и учебни центрове за германските салафити. В доклада на двете разузнавания се казва, че става дума за "дългосрочна стратегия за засилване на влиянието".

Кувейтската организация RIHS например се е опитала да изгради салафитски център в германската провинция Баден-Вюртемберг. В крайна сметка проектът е бил спрян - след намеса на полицията. RIHS и другите организации официално твърдят, че отхвърлят всяка форма на насилие и тероризъм. Но в цитирано от "Зюддойче Цайтунг" становище на германското вътрешно разузнаване се казва, че при RIHS "не се наблюдава последователно разграничаване между мисионерския и джихадисткия салафизъм". Според информация на АРД, двете германски разузнавания предполагат, че религиозните организации от Персийския залив подкрепят по всяка вероятност и склонни към насилие салафитски структури. Доказателства обаче няма.

Над 9 000 салафити само в Германия

Германското правителство за пореден път призова преди всичко Саудитска Арабия да прекрати подкрепата си за радикални ислямисти в Германия. Правителството в Рияд се позова на свой ред на независимостта на религиозните организации и движения. Според тайните служби обаче, тези движения "са тясно обвързани с държавните структури в своите страни". В случая със Саудитска Арабия например "мисионерството си остава част от външната политика на страната", твърдят двете германски разузнавания и предупреждават, че по всяка вероятност религиозните организации от Персийския залив ще разширят дейността си не само в Германия, но и в цяла Европа. По данни на тайните служби, салафитската сцена в Германия обхваща понастоящем над 9 000 души.

Германия


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Любопитен
  Отговор
  1 21:27  13.12.16
  " Религиозни организации от Саудитска Арабия, Катар и Кувейт очевидно се опитват да разпространяват в Германия фундаменталистка и назадничава версия на исляма" А вие напредничава версия на исляма познавате ли?
 • 2 21:47  13.12.16
  Този коментар е премахнат от модератор
 • батко бугар
  Отговор
  3 21:48  13.12.16
  Аз лично, пък предполагам и останалите ще се съгласят, не познавам напредничава версия на исляма. За доказателства - просто се разходете из Родопите и ще разберете, какво прави исляма, когато му противоречиш и той - разбирай те - е по-силния на момента. За бавностоплящите - резултата от „напредничавата“ версия на исляма са нашите българо-мохамедани. Просто ислямът е религия на БОКЛУЦИ.
 • да го кажем направо
  Отговор
  4 02:55  14.12.16
  Как кой?--МЕРКЕЛ....

Напиши коментар:


Публикувай