6 059 4

Рекордно висока вълна в Атлантическия океан

Вълната се е образувала през 2013 година, но едва сега експертите получават данни за нея

Рекордно висока вълна в Атлантическия океан
Денис Джамбазов

Рекордно висока вълна беше регистрирана в северната част на Атлантическия океан, съобщи „Интернешънъл бизнес таймс“, позовавайки се на Световната метеорологична организация.

Огромната вълна е била висока цели 19 метра – колкото шестетажна сграда, посочва изданието.

До този момент рекордът се държеше от вълна, образувала се отново в северния Атлантик – 18.27 метра. В този регион много често се забелязват високи вълни заради силните пориви на вятъра. В момента, в който е регистрирана огромната вълна, скоростта на вятъра е достигала над 80 км/ч.

Интересно е, че измерването е било направено с автоматична шамандура през февруари 2013 година, но данните излизат едва сега.

От Световната метеорологична организация обявиха, че това е абсолютен рекорд в открити води. Вълната е регистрирана близо до Великобритания.

Автоматичните шамандури са от огромно значение за океанолозите, защото изпращат важни данни и информация за морските течения, температура и климатични промени.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Пеньо
  Отговор
  1 08:45  14.12.16
  Рано или късно тези вълни ще ни пометат ако не вземем мерки! Може би още не е късно!

  Коментиран от #2

 • :hahaha
  Отговор
  2 09:24  14.12.16

  До коментар #1 от "Пеньо":

  Ти лично, какво направи?
 • Шаран БГ
  Отговор
  3 10:10  14.12.16
  Образуването на висока вълна зависи от : 1/ постоянен по посока и сила вятър 2/ големината на разбега и. Поривист и променлив вятър, дори и 30 м/сек да е, не може да сътвори голяма вълна. После, в Черно море при максимална дължина от 1200 километра и направление изток -запад, вятърът трябва да улучи точно тази посока, да духа поне седмица време, за да се получи висока вълна. Но понеже то е вътрешно море плюс вълната се образува и повишаване на нивото като цяло на морската вода. През февруари 1979 год. имахме такова явление по нашите брегове. При нагон от около един метър имахме в плюс и вълна от около 5- 6 метра и .....вятърът от 7 м/сек засилвайки се, смени посоката си - задуха от север. За две денонощия вълната падна окончателно.!!Не бойте се - Атлантикът е далеч - НАТО е тук !!
 • YAMAHA
  Отговор
  4 10:52  14.12.16
  Може би живее на високо надмарско равнище или на 7 ми етаж! Хаха

Напиши коментар:


Публикувай