Last news in Fakti

14 Декември, 2016 20:20 1 020 0

Улични бунтове в Бразилия

  • бразилия-
  • мишел темер

Причината е в решението на Сената, който прие замразяване на държавните разходи за 20 години

Улични бунтове в Бразилия - 1
Снимка: БТА/XINHUA

Масови бунтове избухнаха в Бразилия, предаде ТАСС. Причината е в решението на Сената, който прие замразяване на държавните разходи за 20 години.

В столицата демонстранти опожариха автобус и обградиха телевизия, която подкрепя мярката. В Сао Паулу протестиращи нападнаха промишлената камара, обединяваща големите компании от региона. Президентът Мишел Темер заяви, че строгите мерки са необходими за връщане на контрола върху финансите на Бразилия.

Рано тази сутрин Сенатът прие на второ четене оспорвано предложение за изменение на конституцията, което ще замрази държавните разходи за период от 20 години - ключова мярка на правителството на президента Мишел Темер за съживяване на растежа, предаде Би Би Си.

Текстът бе одобрен с 53 гласа "за" и 16 "против", след като на първо четене в края на ноември 61 сенатори (от общо 81) подкрепиха предложението.

Консервативното правителство на Темер определя реформата като "фундаментална", за да може да бъде избегнат фалит на държавата, да бъдат привлечени инвеститори, както и да бъде възстановена най-голямата латиноамериканска икономика, потънала в историческа рецесия от 2015 година.

Конституционната поправка ще влезе в сила в четвъртък, като е осигурена възможност за президентска ревизия след 10 години. На непопулярната мярка се противопоставиха левите партии, които заявиха, че тя ще подкопае образованието и здравеопазването.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: