15 Декември, 2016 21:09 1 275 3

ЕС предлага да падне мониторинга над България

  • бойко борисов-
  • тимерманс-
  • ес-
  • мониторинг
ЕС предлага да падне мониторинга над България - 1

Не очаквах срещата с първия заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс, тя се проведе по негова инициатива, каза министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел, където участва в заседание на Европейския съвет.

„Въпреки че сме от различни политически семейства, не очаквах да се отнесе толкова ласкаво. Така високо да оцени дейността ни, особено борбата с контрабандата и приходите в бюджета, реформите, които сме направили и увереността, че това е правилният начин да се стигне до отпадане още в следващата година на мониторинговия механизъм. Нещо повече, той настоява да дойде още февруари в България, за да обясни ролята на това правителство и всичко, което е направено през този период. Той дава изключително добра оценка и на г-жа Захариева, и на всички в парламента, които са работили по тази тема. Учуди ме това, че той пожела да пусне съобщение до медиите”, коментира премиерът в отговор на журналистически въпрос.

Борисов поясни, че се обсъжда отпадането на механизма за мониторинг и сътрудничество във вида, който се прилага за България, като се трансформира във вида, който е за останалите страни от ЕС. „Проверките да са по теми – прокурорите, съдиите, следователите или по отделни случаи – така както е при всички други европейски държави”, каза премиерът.

Попитан относно бъдещия български комисар, министър-председателят посочи, че ситуация като сегашната кандидатурата трябва да се предложи или след огромен консенсус в парламента, или да се изчака редовно избраното правителство. „Лесно може, законът ни го позволява да изпратим човек, но не е редно. Нашият комисар трябва да бъде авторитетен човек, ползващ се с подкрепа в България, за да я получи и в Европейския парламент. Така съм изразил и становището си на среща с г-н Юнкер”, каза Борисов.

По темата за спирането на мигрантските потоци премиерът посочи, че единственото решение е да се спре войната в Сирия. Още веднъж призовавам президентите на големите държави, които воюват там, да осигурят коридори за мирните хора, да се намери решение. Това е допълнителен риск за България, защото пътят, по който минават бягащите от тези разрушения и ужас, минава през България и Гърция.

Той подчерта, че правителството е предприело всички мерки, за да бъде минимализиран натискът по българо-турската граница и за това са спомогнали също помощта, получена от Великобритания, от Германия, 160-те милиона евро от Европейската комисия и функционирането в страната ни на Европейската гранична и брегова охрана. „В същото време партии, които изкараха цялата си предизборна президентска кампания с тези как ще изхвърлят афганистанци и бежанци, ние по директивите, спазвайки всички конвенции, средно по 30 човека на ден изпращаме обратно на мястото, откъдето са дошли, внимателно, тактично, по всички правила и спазване на човешките права. Така само може да стане. Другото са празни, популистки долни обещания, които не могат да станат. Те го знаеха, но го говореха. А ние го свършихме”, каза Борисов.

По отношение на удължаването на санкциите срещу Русия, министър-председателят посочи, че в дебата е подчертал необходимостта те да са съгласувани със САЩ като основен партньор на ЕС. „Предупредил съм, настоях, ако може предварително да се направи тази консултация, за да не остане само Европа с тези санкции. Ако сме заедно е по-добре, или изобщо да няма санкции, но Европа и САЩ да действат в синхрон. Предупредил съм за това”.

Премиерът Борисов посочи също, че изрично е настоял споразумението с Турция да продължи, макар темата да е извадена от дневния ред на Европейския съвет, заради крайните позиции на някои държави, които не са в интерес на България, „защото с механизмите, инструментите, с които може да се въздейства на Турция в този предприсъединителен период, разговорите, споразуменията, които имаме с тях, на българо-турската граница е спокойно”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 стоян георгиев

    1 0 Отговор
    отпадането на мониторинга над българия ще бъде колосална грешка и не трябва да се случва.българия не е нормална европеиска страна и липсата на мониторинг само ще осложни нещата.политическите дивиденти за усилията на българия в областта на европеиската сигурност трябва да се насочат в друга посока ,а именно шенген и приемане на еврото,а не отпадане на мониторинга.

    Коментиран от #2, #3

  • 2 капиш

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "стоян георгиев":

    За емлоно и Шенген не зная, но си напълно прав, че мониторинга не трябва да отпада - местните ЛАПАЧИ не само ще ни довършат, ами и досега и при мониторинга нес пираха. Не зная колко точно милиарда са ни наляли от ЕС фуундс, но зная, че твърде малко хора са получили от дребните фирми и кандидат за дребен бизнес реално пари за това от тези предназначени за такива неща фондове. А повечето пари се губят по веригата.... А това нито ЕК нито местните криминолози разследваха разкриха и наказаха. Което е СТРАШНО. показва, че и с ЕС и без ЕС все сме си прецакани и от местни и от външни тарикати. Тогава е все тая дали сме в ЕС или не? Все паразити врагове ни цуцат и мачкат. За какво да плачем тогава, че мониторинга отпадал? Ами сега като го има, да не би да е свършил за нас нещо полезно?
  • 3 Българин

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "стоян георгиев":

    Бойко е правилно оценен в Европа. Нашите дезинформационни тролове си ругаят по навик. Борисов какво открадна за толкова време на власт. Вече непредубедените вижда въздигане на страната. Краино време е олигарсите да отговарят.
Новини по държави: