Last news in Fakti

16 Декември, 2016 19:55 3 785 11

Напрежение: Китай иззе американски подводен дрон

  • китай-
  • сащ-
  • подводен дрон-
  • иззет-
  • южнокитайско море-
  • кораб

Американският кораб е бил изследователски, а не военен

Напрежение: Китай иззе американски подводен дрон - 1
Снимка: Wikipedia

Американските власти са отправили официално искане да си получат обратно иззетия подводен дрон от изследователски кораб, съобщи Би Би Си.

Кораб на китайските военноморски сили е иззел дрон на американски плавателен съд, правещ замервания в Южнокитайско море.

Учените са планирали да тестват солеността на водите и температурата, когато подводният апарат е бил конфискуван.

„Откраднаха го“, заяви американски представител, според когото изследването е било законно и по никакъв начин не е застрашавало Китай.

Инцидентът е достигнал и до дипломатическите високи етажи. От Вашингтон са поискали обяснение от китайските власти.

През последните дни се повиши напрежението между Вашингтон и Пекин, след като новоизбраният американски президент Доналд Тръмп проведе телефонен разговор с тайванския президент Цай Ингвен.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РЕАЛНО

    26 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Американският кораб е бил изследователски, а не военен............Абе те твърдят че и бомбите им са демократични и че трябва да се радваме че умираме от тях..ама...
  • 2 гост

    19 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Учените са планирали да тестват солеността на водите и температурата, когато подводният апарат е бил конфискуван.-за да видиш соленоста ти трябва чаша,за да премериш температурата ти трябва термометър,а не подводен дрон.
  • 3 mediator37

    13 2 Отговор
    Каква е разликата между изследователски и разузнавателен дрон ?

    Коментиран от #5

  • 4 Възмутен

    7 1 Отговор
    Ха сега да видим какво прави Манго в кацата със джибрите ?
  • 5 Трол

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "mediator37":

    Много голяма!
  • 6 Бай село

    14 2 Отговор
    Колко великодушни американци по цял свят правят добрини и никъде ни ги харесват. Загрижили се хората за солената вода на китайско море , ония им взели дрона, как може така. Тия кравари разиграват целия свят, но срещу Китай и Русия ще си счупят рогите! Там лабаво няма!!!
  • 7 onq s konq

    1 11 Отговор
    Китаеца яко се излага с тоя дрон.Първо не е ясно от инфото въпросния дрон в международни води ли е пленен,или в китайски.Допускам че в международни,защото ако чужд кораб навлезе в акваторията на дадена държава,задължително следва да поиска официално разрешение и да посочи причината-в случая изследователска.Китайците ще излязат с номера че не са знаели че дронът е американски изследователски,но вече знаят,уведомени са по дипломатически път.А че дронът не е военен изобщо не подлежи на съмнение,защото в противен случай извън всякакво съмнение е,че щеше да се самовзриви!

    Коментиран от #8, #9

  • 8 на коня под опашката

    7 1 Отговор

    До коментар #7 от "onq s konq":

    Хахахаха, акватория на дадена държава! И дрона не е шамандура, че кораб да го поставя, къде...? Хахахахаха, не знаеш колко глупости си написал! Как не се сети да напишеш за екваториалните води на Витоша?
  • 9 на коня под опашката

    7 0 Отговор

    До коментар #7 от "onq s konq":

    Нека те открехна, акватория е естествена или изкуствена граница на ваден басейн-океан,море,езеро! Но никога акваторията не е на дадена държава! Кой не е ходил на училище?
  • 10 Тошибиян

    0 0 Отговор
    Рак да ги удари сичките от сашово
  • 11 Тошибиян

    1 0 Отговор
    Мама си ли дирят в китайско море в черно море?защо русия и китай и иран и северна корея не изпратят флотилия от бойни кораби и подводници да мерат водораслите у калифорния и ню йорк така че да се видат ясно от прозорците там?
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания