19 Декември, 2016 16:08 3 062 1

В Мианмар се извършват престъпления срещу човечеството

  • мианмар-
  • престъпления срещу човечеството-
  • рохингя-
  • мюсюлманско малцинство-
  • амнести интернешънъл

Амнести Интернешънъл: Народът рохингя е избиван безпощадно от армията

В Мианмар се извършват престъпления срещу човечеството - 1
Снимка АП/БТА

Армията на Мианмар може би извършва престъпления срещу човечеството. Това се казва в последния доклад на правозащитната организация "Амнести Интернешънъл" (Amnesty International), в който са описани атаките срещу народа „рохингя“.

В своя доклад организацията твърди, че правителствените сили за сигурност преследват, измъчват и избиват членовете на мюсюлманското малцинство. Войниците са обвинени в убийства, изнасилвания и палежи, станали в рамките на продължаващата вече два месеца кампания на системно насилие.

Властите в Мианмар отричат обвиненията, заявявайки, че извършват „антитерористични“ операции в Ракхин. Около 800 000 души от народа рохингя, лишен от гражданство от бившия военен режим на Мианмар, живеят в щата Ракхин в западната част на страната.

Официален представител на ООН неотдавна описа действията на военните като "етническо прочистване".

Макар информацията за зверствата, които се случват в Мианмар да не могат да бъдат официално потвърдени, тъй като достъпът на хуманитарни работници и журналисти е строго ограничен, "Амнести Интернешънъл" е събрал данните си чрез анализ на сателитни изображения и интервюта с оцелели.

Правозащитната организация казва, че за последните 2 месеца е успяла да състави картина на бруталните атаки, извършвани срещу рохингя.

"Мъже, жени, деца, цели семейства и цели села са нападани и малтретирани, като форма на колективно наказание. Ужасяващите действия на военните може би са част от по-широко разпространени и систематично извършвани нападения срещу цивилното население и могат да бъдат описани като престъпления срещу човечеството", се казва в доклада на „Амнести Интернешънъл“.

Оцелели са разказали как бойни хеликоптери стрелят произволно по бягащите селяни и поне в един случай, войници са извличали насила хора от домовете им и хладнокръвно са ги застрелвали.

"Ние се уплашихме, когато чухме шума от хеликоптера", разказва пред организацията за защита на човешките права 30-годишен мъж, чието име не се разкрива. "Войниците стреляха на случаен принцип. Ако видеха, че някой бяга започваха да стрелят по него от хеликоптера. Те стреляха дълго време ... тази нощ никой от нас не можа да спи. На следващата сутрин армията се върна и започна отново да стреля."

Няколко жени от общността описват и жестоки групови изнасилвания.

"Трима военни офицери ме изнасилиха", разказва 32-годишна мюсюлманка на име Фатима. "Не си спомням какво се случи след това, защото припаднах. Събудих се рано на следващата сутрин. Не можех да стана, така че започнах да пълзя през оризищата, където ме бяха захвърлили.“

Приблизително 27 000 души от общността рохингя са избягали през границата с Бангладеш през последните два месеца, предполагат от ООН, но хиляди от тях са били заловени и върнати обратно.

Правозащитните организации се опасяват, че десетки хиляди хора са изложени на риск от хуманитарна криза в региона, където нивата на недохранване вече са критично високи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    1 0 Отговор
    Е къде изчезнаха ООН и сините каски?