19 Декември, 2016 16:45, обновена 19 Декември, 2016 18:13 2 964 1

Осъдиха Кристин Лагард по делото "Тапи"

  • кристин лагард-
  • съд-
  • дело-
  • мвф-
  • франция-
  • тапи-
  • небрежност

Шефката на МВФ бе призната за виновна по повдигнатите ѝ обвинения в небрежност

Осъдиха Кристин Лагард по делото "Тапи" - 1
Снимка АП/БТА

Френският Съд на републиката произнесе присъдата "виновен" срещу директора на Международния валутен фонд Кристин Лагард, съобщи Би Би Си.

Въпреки присъдата, 60-годишната Лагард няма да бъде наказана.

Магистратите посочиха като причина да не бъде наложено наказание на шефа на МВФ е "добрата ѝ репутация" и фактът, че тогава Лагард е трябвало да работи в "контекста на глобалната финансова криза".

Лагард, която винаги е твърдяла, че е невинна, не присъства на днешното произнасяне на присъдата, тъй като отпътува за Вашингтон. По време на изслушванията в петък обаче, тя заяви пред съда, че действията ѝ винаги са били добросъвестни.

Веднага, след като съдът се произнесе, адвокатът на Лагард заяви, че екипът му ще обжалва присъдата.

Кристин Лагард бе обвиненията в небрежност, в качеството ѝ на френски финансов министър през 2008 година, когато неправомерно е одобрила отпускането на обезщетение от 404 млн. евро на бизнесмена Бернар Тапи.

През 2008 година арбитражният съд реши, че на Тапи трябва да бъде изплатено обезщетение заради щетите, които е понесъл при продажбата на своята компания. В този период Лагард е министър на икономиката и оглавяваното от нея ведомство потвърждава решението на съда. Заради подозрения в измама обаче, наказателен съд анулира това решение, обвинявайки Тапи и още петима души в организирана измама.

Днешното съдебно решение създава опасност от нова криза в управлението на МВФ, след като предшественикът на Лагард — Доминик Строс-Кан подаде оставка през 2011 г. заради сексскандал.

Изпълнителният съвет на МВФ "скоро" ще се събере, за да разгледа последните събития около управляващия директор на международната финансова структура.

Делото бе гледано от съдии в Съда на републиката (Cour de Justice de la République), специализиран съд създаден през 1993 г., който се произнася по дела, свързани с престъпления, извършени от министри по време на службата им.

Делата, разглеждани от Съда на Републиката не могат да бъдат преразглеждани, но могат да бъдат обжалвани на основание процедурни грешки.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАТЕ ЖОРО

    3 0 Отговор
    толкова приказки, без да се каже каква е присъдата. иначе здрав секс е паднал в фонда, евала!
Новини по държави: