Last news in Fakti

20 Декември, 2016 14:55 4 719 5

Гледай Анкара, спомни си Сараево

  • франц фердинанд-
  • андрей карлов-
  • убийство-
  • русия-
  • турция-
  • руски посланик-
  • първа световна война

Атентатът срещу австро-унгарския ерцхерцог Франц Фердинанд слага началото на Първата световна война

Гледай Анкара, спомни си Сараево - 1
Снимки Архив и АП/БТА

Бруталното убийство на руския посланик в Турция Андрей Карлов поразително много наподобява на убийството на австро-унгарския престолонаследник Франц Фердинанд, което слага началото на една световна война.

Най-смъртоносният конфликт в човешката история е провокиран от убийството на ерцхерцога на Австрия, който бива убит от босненския студент от сръбски произход Гаврило Принцип в Сараево на 28 юни, 1914 г.

Убийството на наследника на австро-унгарския престол бързо предизвика дипломатическа криза, която в крайна сметка доведе до смъртта на 16 милиона души, включително седем милиона цивилни.

В рамките на един месец след стрелбата великите сили вече са в състояние на война, в която нациите се чувстват задължени да уважат създадените сложни договори и пактове — и конфликтът скоро напуска рамките на Европа, разпростирайки се отвъд океана и превръщайки се в световна война.

Гледай Анкара, спомни си Сараево

Смразяващото убийство на високопоставения руски дипломат на турска земя, което се случи само на няколко метра от сградата на турския парламент, има много аналогии със смъртта на Фердинанд, пише британското издание "Експрес".

Турция е ключов член на НАТО и напрежението в отношенията ѝ с Русия, която вече е бясна заради експанзията на изток, която Организацията на Северноатлантическия договор започна, е по-осезаемо от всякога.

Само преди месец руският президент Владимир Путин нареди оперативно-тактически ракети, способни да носят ядрени заряди, да бъдат преместени близо до границата с ЕС в отговор на действията на НАТО в прибалтийските страни, където бяха изпратени 4 допълнителни батальона.

Гледай Анкара, спомни си Сараево

Ракетите земя-въздух S-400 и балистичната система "Искандер-М" бяха разположени край Калининград, който се намира на границата с Полша и Литва. Оръжията имат обхват от 500 км, което означава, че биха могли да ударят Берлин например.

Според член пети от Договора на НАТО срещу една или повече страни по Договора, в Европа или в Северна Америка, бъде предприето въоръжено нападение, то се разглежда като нападение срещу всички. Вследствие на това, всяка една от страните-членки ще окаже помощ на нападнатата страна или страни по Договора ако това се наложи.

Тъй като отношенията между Турция и Русия вече са изключително обтегнати след свалянето на руския самолет на турско-сирийската граница през ноември миналата година, президентът Путин може да съзре в последните събития съвсем реална възможност да тества решимостта на НАТО.

Между двете убийства има и много други зловещи паралели.

Стрелбата от 1914 г. по онова време не се възприема като значим международен инцидент и световните фондови пазари едва реагират. Днес обаче, само няколко часа след убийството на Андрей Карлов, индексът Дау Джоунс скочи с 40 пункта, а американските новинарски телевизии отразиха покушението без много шум, въпреки че то влезе във водещите им новини.

Гаврило Принцип, убиецът на ерцхерцог Фердинанд, също е много млад политически активист, който по време на атентата е едва на 19 години. Той извършва убийството като отмъщение за анексирането на Босна и Херцеговина от страна на Австро-Унгария през 1908 г. Мевлют Мерт Атлинтас, мъжът, който застреля в гръб Андрей Карлов, е само на 22 години и поразително прилича на Принцип. Неговите действия също са породени от геополитически страсти, а именно руската намеса в сирийския конфликт.

През 1914 г. Принцип действа като професионален наемен убиец. Той се възползва от ситуацията, когато шофьорът на Фердинанд поема в грешна посока, след като малко по-рано срещу наследника на австро-унгарската корона е направен неуспешен опит за бомбен атентат (извършен от съучастници на Принцип).Гледай Анкара, спомни си Сараево

Свидетели, които са били в художествената галерия по време на събитията, разказаха пред CNNTurk, че убиецът на Карлов, който в последствие стана ясно, че е полицейски служител, е бил хладнокръвен и спокоен, когато застрелял руския посланик. "Той (нападателят) заяви, че няма да напусне това място жив", разказва един от свидетелите.

През 1914 г. Принцип е един от седемте военни конспиратори, водени от дясната ръка на началника на сръбското военно разузнаване Драгутин Димитриевич, майор Воислав Танкосич. Танкосич въоръжава убийците с бомби и пистолети и ги обучава.

След атентата срещу високопоставения руски дипломат някои турски медии излязоха с информация, че 22-годишният убиец може би е бил подкрепен от добре организирано и въоръжено просирийско бунтовническо движение. Според Федералната агенция новини (ФАН) зад убийството стоят "Мюсюлмански братя".Гледай Анкара, спомни си Сараево

Убийствата на Карлов и на Фердинанд си приличат и по мястото, на което се случват. Подобно на руския посланик, ерцхерцогът на Австро-Унгария е поканен да присъства на едно привидно безопасно арт събитие, когато бива убит.

По време на посещението си в Сараево, Фердинанд и съпругата му Софи трябва да открият Държавния музей, но биват застреляни докато пътува в открит автомобил към кметството.

Андрей Карлов пък присъства на откриването на изложба в галерия за съвременно изкуство, когато в гърба му се забива куршум. Убиецът му крещи "Аллах Акбар" и стреля няколко пъти, докато дипломатът произнася реч.

Може би най-смразяваща обаче е реакцията на Русия. След убийството, анализатор, свързан с Кремъл, заяви пред руски телевизионен канал: "Първата световна война започна с един изстрел. Изстрелът срещу руския посланик е обявяване на война".Гледай Анкара, спомни си Сараево


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 фгтъйм

    14 0 Отговор
    Убийство не може да е причина за война а просто конкретен повод. Ако си решил да правиш война, поводи колкото щеш.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Хасан

    10 2 Отговор
    Ей не можаха да изтраят без война.. Тия евреи пак настроиха хората един към друг.. Пак милиони невинни хора. Русия,Иран и Турция таман да свършат войната в Сирия и поредния терористичен акт.. Обама каза войната в Ислямска държава ще продължи 20 години, май така ще стане
  • 5 Гост

    4 0 Отговор
    А прилика с "покушението" на Доган?
Новини по държави: