1 403 0

Съдят Фейсбук, Туитър и Гугъл заради Ислямска държава

Делото е заведено от семействата на трима от загиналите в масовата стрелба в Орландо от 12 юли

Съдят Фейсбук, Туитър и Гугъл заради Ислямска държава
Снимка Архив АП/БТА
Милена Трачева

Семействата на три от жертвите, загинали в масовата стрелба в нощния гей нощен клуб "Пулс" в Орландо, Флорида, са подали съдебен иск срещу Facebook, Twitter и Google (YouTube). Те твърдят, че трите технологични гиганта са осигурили "материална подкрепа" за екстремистката групировка Ислямска държава, съобщи телевизионният канал Fox News.

Семействата твърдят, че трите компании са предоставили трибуна, от която екстремистите да разпространяват пропагандните си послания и идеите, станали причина за радикализирането на стрелеца от Орландо Омар Матийн.

Най-смъртоносната масова стрелбата в новата американска история, стана на 12 юни в град Орландо, когато Омар Матийн влезе в нощен гей клуб и започна да стреля безразборно по посетителите. Загинаха 50 души, а други 53-ма бяха ранени. Отговорност за атаката пое екстремистката групировка Ислямска държава, която заяви, че това е отмъщение за американските въздушни удари над Ирак и Сирия.

"Без помощта на Twitter, Facebook и Google (YouTube), въздигането на Ислямска държава, която през последните години се превърна в най-страховитата терористична група в света, не би било възможно", се казва в подадения съдебен иск, съобщава Fox News.

Делото е насочено към определена част от Закона за благоприличието на комуникациите от 1996 г., който защитава компании като Facebook, Twitter и Youtube и сваля от тях пряката отговорност за съдържанието, което потребителите публикуват на техните сайтове.

Въпреки, че компаниите непрестанно работят за оптимизирането и подобряването на процеса по следене на съдържанието, за да не допускан непристойно, незаконно или пропагандно съдържание в подкрепа на екстремистки и ислямистки групировки, федералният закон ги пази и те не могат да бъдат държани отговорни за наличието на подобна комуникация.

USA Today съобщава, че трите семейства са представлявани от един и същ адвокат, който водеше съдебната битка, заведена от семейството на убития калифорнийски студент Ноеми Гонзалес, който загина при атентатите в Париж миналата година. Семейство на Гонзалес също съди Twitter, Facebook и Google.

САЩ


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай