Last news in Fakti

20 Декември, 2016 14:37 1 819 4

Иран, Русия и Турция търсят решение на конфликта в Сирия

  • турция-
  • русия-
  • иран-
  • сирия-
  • среща-
  • решение-
  • конфликт-
  • външни министри

Външните министри на трите държави се срещнаха в Москва

Иран, Русия и Турция търсят решение на конфликта в Сирия - 1
Снимка АП/БТА

Русия, Турция и Иран сложиха начало на процеса по намирането на политическо решение за конфликта в Сирия. Това заяви иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф по време на днешната среща на външните министри на трите страни, която се провежда в Москва, съобщи в. „Jerusalem Post“.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу, руският му колега Сергей Лавров и иранския първи дипломат Джавад Зариф днес се срещнаха в руската столица, за да обсъдят сирийската криза и да потърсят решение на кървавия конфликт в страната, който продължава вече повече от 6 години.

В отделна среща между министрите на отбраната от същите три страни, която също се провежда в Москва, иранският представител похвали военното сътрудничество между Анкара и Москва в Сирия.

Руският телевизионен канал РТ съобщи, че вече се изготвя декларация, която настоява за незабавни стъпки, които да доведат до решаването на кризата в Сирия. Москва, Анкара и Техеран са готови да бъдат гарант на нейното изпълнение, заяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу.

Шоугу заяви, че екип от руски експерти е изготвил текста на „Московската декларация“, която сочи пътя към прекратяване на кризата в Сирия. Той изрази надежда, че Турция и Иран да подкрепят документа, който се разглежда като искрица на надежда, в продължаващата вече почти шест години гражданска война в близкоизточната страна.

"Екип от експерти изготви текста на "декларацията от Москва", която призовава за вземането на незабавни мерки, които да доведат до разрешаване на сирийската криза. Това е задълбочен, изключително необходим документ", заяви Шойгу по време на срещата с иранския си колега Хосейн Дехган.

Според Шойгу, всички предишни "опити за постигане на споразумение около общите усилия за мир в Сирия, инициирани от САЩ или техните партньори, са били обречени."

"Нито един от тях не успя реално да повлияе върху ситуацията на място", каза той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 а така

    6 0 Отговор
    Точно така, САЩ вънка от всякви преговори и споразумения, и без тва на всички е ясно че те забъркаха голямата каша и нямат никакъв интерес нещата да се оправят. Русия е съюзник на Сирия и е официално поканена от легитимното да окаже помощ на страната. Турция и Иран са двете най-големи и могъщи държави в региона и като съседи на Сирия също имат правото и задължението да участват активно в търсенето на път за решение на проблема. Някои от другите съседи също могат да се включат, но явно това не е в техен интерес. Така или иначе руснаците имат основната и водеща роля в тези преговори и в крайна сметка ще се случи това, което те предлагат.
  • 2 Хасан

    3 0 Отговор
    Май Обама беше получил Нобелова награда за мир??!!!хахаха
  • 3 стоян георгиев

    0 3 Отговор
    руските тролове не ми отговориха що путин пусна джихадистите от алепо,но аз ще си отговоря сам.заради ердоган скъпи путинофилчета :)!сега ще бъде прецакан асад ,а именно сирия ще бъде разцепена ,тва ще е цената дето ще плати асад за да се спаси .в северна сирия ще бъде създадена буферна зона под контрола на турция с помоща на джихадистите и ще бъдат изтикани кюрдите.тва ще стане с мълчаливото съгласие на новата американска администрация и въпреки нежеланието на европа.тва ще бъде и първия фундаментален конфликт между европа и сащ и дано да си остане само този.та сега ще се наложи трола и компанията да спрат да псуват ердоган както спряха да псуват доган преди две седмици под заплаха че няма да има денги!
  • 4 на Деса шушито

    2 0 Отговор
    Хахаха, някой го е яд,че стопаните му не са сред преговарящите! Отдавна се разбра,че Сирия ще бъде разделена. Някой твърдеше,че в Алепо няма терористи а само умерена опозиция. Сега същия някой цирика как били пуснати джихадистите. Путин цака с козове асата на краварите и пълзящото реве, че стопаните му са аут!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания