Last news in Fakti

23 Декември, 2016 08:56 2 298 3

Забравените документи – стратегия на „Ислямска държава“?

  • ислямска държава-
  • анис амри-
  • документи-
  • забравени-
  • берлин-
  • атентат

Атентаторите нарочно забравят паспортите си

Забравените документи – стратегия на „Ислямска държава“? - 1
Снимка: БТА/ AP

Един въпрос мъчи следователите, които разследват терористичния акт в Берлин. Как така терористът Анис Амри си забравя документ за самоличност в кабината на камиона? Направил ли го е умишлено, за да няма съмнение за неговата идентичност? Документът е намерен под седалката в кабината на камиона и той помага на разследването да идентифицира терориста.

Немските медии напомнят подобни случай на оставен документ. Така беше при атентата срещу редакцията на списание в Париж през януари миналата година. Тогава единият от терористите беше „забравил“ паспорта си в една от колите, с които бягат. И при атентата срещу Световния търговски център на 11 септември 2001 г. се намериха паспортите на двама от атентаторите.

Предполага се, че атентаторите нарочно забравят документи, за да се установи с точност кои са и да влязат в историята или да бъдат за пример във фундаменталистките среди. Ако не могат да оставят видео, което се практикува, то тогава те „забравят“ документи. Според експерт по тероризма, цитиран от в. „Зюддойче цайтунг“ „ние не знаем всички тактическо-оперативни елементи на Ислямска държава“. Очевидно терористите искат еднозначно да бъдат идентифицирани. Така се правило в палестинската автономия, за да може семействата на загиналите да бъдат обезщетени.

Но защо все пак терористът оставя следа и след това бяга? Това че той е установен като бежанец разгорещява дебата за мигрантите в Европа. И това може да е част от стратегията на Ислямска държава, пише в. „Зюддойче цайтунг“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дедо

    7 0 Отговор
    Това е стратегия на американците, не на идил. Те ако искат да стават известни, записват видео преди атентата, а не да си "забравят" паспортите навсякъде
  • 2 Чичо

    5 0 Отговор
    Дедо според мен са евреите илюминати
  • 3 гост

    7 0 Отговор
    Че вие какво искате - да си оставят служебните карти от ЦРУ ли?
Новини по държави: