23 Декември, 2016 10:54 1 569 1

Берлин показа пробойните в германската сигурност

  • германия-
  • берлин-
  • служби-
  • сигурност-
  • пробойни-
  • анис амри

Близо 40 федерални и регионални агенции не успяха да предотвратят атентата

Берлин показа пробойните в германската сигурност - 1
Снимка: БТА/ AP

Атентатът в Берлин извади наяве пробойните в германските служби и основната им задача – осигуряване сигурността на населението. Фактът, че 24-годишният тунизиец не е бил депортиран, повдига някои важни въпроси, коментира „Политико“.

Анис Амри – най-издирваният човек в Европа в момента – е пристигнал в Германия през месец юли 2015 година. Молбата му за убежище е отхвърлена, но той не е бил депортиран – въпреки че преди това е лежал в италиански затвор.

„Очевидно става въпрос за провал на държавно ниво, който не може да бъде толериран“, коментира пред ДПА Кристиан Линднер, лидер на Свободната демократическа партия.

В Германия отново се заговори за реструктуриране на държавния апарат, който отговаря за сигурността на населението. Догодина в страната ще бъдат проведени ключови избори, които могат да определят бъдещето не само на Германия, но и на Европа.

Канцлерът Ангела Меркел е подложена от остри критики заради политиката й на отворени врати към бежанците, сочена от мнозина за бомба със закъснител. Атентатът в Берлин, при който загинаха 12 души, наля допълнително масло в огъня.

Близо 40 федерални и регионални агенции не успяха да предотвратят терористичния удар, извършен от човек, който е лежал в италиански затвор.

Един от основните проблеми в страната е, че във всяка една от 16-те провинции съществуват собствени полицейски и разузнавателни служби, които невинаги успяват да координират действията и информацията.

В момента пръстовите отпечатъци и лични данни на заподозрени лица се „складират“ в различни системи – Евродас, Шенгенската информационна система, а скоро и в европейски граничен регистър. Настъпи ли моментът, в който системата и базата данни да работят като едно и да не се допуснат подобни пробойни?

Берлин е поредното доказателство – за съжаление пропито с кръвта на невинни – че е нужда координация между отделните служби – както в Германия, така и в цяла Европа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 цетка

    4 0 Отговор
    Пробойна ли то направо решето си е !
Новини по държави: