2 787 0

Какво е правил берлинският атентатор в Милано?

При терористичния атентат в Берлин бяха убити 12 души

Какво е правил берлинският атентатор в Милано?
Снимка: БТА/ AP
Денис Джамбазов

Италианските медии си задават един наглед елементарен, но в действителност ключов въпрос – защо берлинският атентатор Анис Амри бе убит именно на италианска територия?

24-годишният тунизиец извърши терористичен атентат в германската столица Берлин, отнемайки живота на 12 души и ранявайки близо петдесет.

Мъжът, за когото „Ислямска държава“ твърди, че е неин боец, се превърна в най-издирвания човек в Европа. Няколко дни след атентата при рутинна проверка в Северна Италия извади пистолет и бе застрелян от силите за сигурност.

Какво е правил Анис Амри в Сесто Сан Джовани, работническото предградие на Милано? В него живеят близо 80 000 души, а районът е важен транспортен център. В Сесто Сан Джовани има спирка на метрото, а автобусния терминал работи с пълна пара – оттам потеглят бусове за страни като Испания, Мароко, Албания и Южна Италия.

Според „Ла Стампа“ атентаторът е пристигнал в Италия от град Шамбери, намиращ се в югоизточната част на Франция. След това е престоял три часа в Торино – сърцето на провинция Пиемонт и моторът на индустриално развитата Северна Италия.

От Торино Анис Амри тръгва към Милано. Силите за сигурност предполагат, че през цялото време тунизиецът е бил сам. Властите в Торино преглеждат охранителните камери в града. В Милано пристига час след полунощ, след което се насочва към Сесто Сан Джовани.

Градът е известен като „италианския Сталинград“ заради местната комунистическа партия. През годините в Сесто Сан Джовани се увеличава числеността на мюсюлманската общност. The Local пише, че италианските власти разследват джихадистки клетки, но много малко италианци всъщност са се присъедини към редиците на „Ислямска държава“.

Въпреки че през последните месеци Италия бе заплашвана от терористите, страната до този момент не е била обект на атака.

Много италианци са притеснени след убийството на терориста в родината им, а движението „Пет звезди“ използва удобния случай, за да посочи – Италия се превърна в кръстопът за терористи.

Каквато и да е истината, фактите са повече от тревожни – в Европа отново бе осъществен терористичен атентат. Мерките за сигурност са повишени в редица европейски страни. Ще успеят ли властите да противодействат на заплахите?

Италия


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай